Kevesebb felhő és több napsütés vár ma ránk.  Az időjósok szerint igazi kora nyári időnek örülhetünk, és a hőmérő is 25 fokot mutathat újra. Estére azonban még egy kicsit beborulhat, és akár kevés eső is hullhat. Ez azonban ne szegje kedvünk, az előrejelzések ugyanis kellemes nyárias időjárást ígérnek a a pünkösdi hétvégére, úgyhogy már most el lehet kezdeni a szabadtéri programok szervezését. A borús időjárás, és a lehűlés a Balaton hőmérsékletének nem tett jó, így az visszazuhant 20 fok alá. A vízbe engedett hőmérők higanyszála csupán 16,5 fokig szaladt fel. A vízmélységre azonban továbbra sem lehet rossz szavunk, még mindig 121 centin áll.

Ma van a hajósok, hídvámosok és derelyesek védőszentjének, Nepomuki Szent Jánosnak az emléknapja. A csehországi pap akkora tudással rendelkezett, hogy IV. Vencel király felesége is őt választotta gyóntatójául. A férfi ekkor azonban még nem tudta, hogy ez lesz a veszte. Ugyanis a király arra akarta a főpapot kényszeríteni, hogy árulja el felesége titkait. János azonban hű maradt fogadalmához, és ellent mondott. Az uralkodó ezért elfogatta , megkínoztatta, és a Moldova folyóba dobatta. Mint minden szenthez, hozzá is számos csoda fűződik. Az egyik szerint, amikor a protestánsok megpróbálták eltávolítani hamvait a prágai Szent Vid-templomból, azonnal szörnyethaltak.

Nepomuki Szent Jánost Magyarországon is nagy tisztelet övezi. Ünnepének előestéjén a Duna-parti városokban nagy vígadalmakat rendeztek. Lámpásokkal világították ki hajókat, és vízi körmeneteket tartottak. Baján Jánoska-eresztésnek hívták az evés-ivással záruló mulatságot. Kaposváron a Nagyboldogasszony Székesegyháznál található a szent szobra.



Ma sem maradhatunk névnaposok nélkül, úgyhogy köszöntsük meg gyorsan Mózes ismerőseinket. A valószínűleg egyiptomi eredetű né -, mint az sejthető - erősen kötődik a Bibliához. A folklór szerinti jelentése: vízből kihúzott; mások megfejtése szerint azonban mindössze annyit tesz: fiú. Akárhogy is legyen, a mai nap hősei egy koccintást most mindenképp megérdemelnek.

És akkor ahogy ilyenkor lenni szokott, pörgessük meg egy kicsit az idő kerekét, és tekintsünk vissza. Szokásunkhoz híven kezdjük Kaposvárral a múltidézést. 1955-ben ezen a napon költözött át a Dózsa György utcai zeneiskola a Kossuth Lajos utcába, a Katolikus Kör egykori székházába. Az állami intézménnyé vált kaposvári zeneiskola pedig 1956 elején vette fel Liszt Ferenc nevét.



1997-ben ezen a napon határozták el egy megbeszélésen - melyet a Kapos Hotelben tartottak - hogy megalapítják a Kaposvári Testvérvárosi Baráti Kört. Nemsokára Szabados Péter volt polgármestert választották meg az egyesület elnökévé.

115 éve látta meg a napvilágot Böhönyén Somogy szülötte, Forbáth Imre költő, orvos. 1919-ben élénken részt vett a Tanácsköztársaság politikai és kulturális életében, majd emigrálni kényszerült, s 1920-ban Prágában telepedett le. Első verseskötete Bécsben a Ma kiadásában jelent meg. Költészetében a társadalom kivetettjeinek lázadó érzéseit, a háborúk elleni szenvedélyes tiltakozást szólaltatta meg.

A női nem erejének egyik ékes bizonyítéka is a mai dátum, hiszen ekkor sikerült az elsőnek, Junko Tabeinek feljutni a Mount Everest csúcsára 1975-ben. A merész vállalkozás kis híján az életébe került: kilenc serpájávalmég az útjuk elején tartottak, amikor tábort verték, melyet egy lavina maga alá temetett. Junko 5-6 percre az eszméletét is elvesztette, életét pedig az őt kiásó kísérők mentették meg. A balesetben azonban többen életüket vesztették. Ennek ellenére a hegymászónő töretlenül folytatta útját, és 12 nap múlva feljutott a hegy csúcsára.



Ma 60 éves Pierce Brosnan hollywoodi filmszínész. Az eredetileg Írországban világra jött színész számos színpadi darabban és játékfilmben szerepelt. Népszerűségét azonban a James Bond szériának köszönheti. Összesen 4 film erejéig bújt a 007-es ügynök bőrébe, mígnem bejelentette, hogy kilép a szerepből. Ezzel bizonyára sok nő szemébe csalt akkor könnyeket. Azonban nem minden vált arannyá amihez hozzáért, a 2009-es Mamma Mia! filmben nyújtott alakításáért például Arany Málna díjjal jutalmazták a legrosszabb férfia epizódszereplő kategóriában. Hogy tényleg ennyire szörnyű volt-e, alább eldöntheti:


Három évvel ezelőtt nagy tragédia érte a Heavy Metal stílust amikor ezen a napon életét vesztette a gyomorrákban szenvedő Ronnie James Dio. Azon kívül, hogy a műfajban, és egyébként az egész zenei piacon is maradandót alkotott, a szóbeszéd szerint hozzá köthető a rockkoncertek közönségének elmaradhatatlan kelléke, a villázás is. A legenda szerint az aranytorkú énekes nagymamája eredetileg ördögűzésre használta az említett kézmozdulatot, unokája pedig átvette ezt, és előszeretettel használta a színpadon. Ma pedig már minden valamira való buli elmaradhatatlan kelléke.



A Britney Spears rajongók bizonyára megsértődnének, ha nem ejtenénk szót kedvencük második nagylemezéről, az "Oops! I Did It Again"-ről, amely pont ezen a napon jelent meg 13 évvel ezelőtt. Az énekeső akkor volt igazán pályája csúcsán, hiszen az album megjelenésekor kapásból elkapkodtak belőle 1,3 millió példányt, később pedig világszert további 19 milliót. Hiába, az internetes zeneletöltés akkoriban még csak a szárnyát bontogattta. Eközben a bulvárlapok azt latolgatták, vajon mikor veszti el ártatlanságát a szüzességi fogadalmat tett Britney.



Ha nyár, akkor fesztiválszezon. A 2013-as szezont pedig hivatalosan is megnyitja a ma kezdődő Pannónia Fesztivál.  Az első nap is lehengerlőnek ígérkezik hiszen  népszerű előadók dübörögnek a szántótpusztai hangfalakból, mint a Tankcsapda, a Prosectura, vagy a Belga. Aki vonattal menne bulizni, most jól jár, ugyanis a fesztiválozóknak féláron biztosítja a menetjegyet a MÁV. Azonban van egy rossz hírünk is azoknak, akik inkább a Balaton Sound-ra mennének, és még nem vették meg bérleteiket. Ugyanis erről lecsúsztak, az összes elfogyott elővételben. Innentől már csak napijegyet lehet váltani.

Ugyan még nincs dinnye, de ahogy érkezik a nyár, úgy közeledik a szezonja. Addig pedig, az alábbi videóból megtanulhatjuk, miként “héjtalanítsuk” a teljes gyümölcsöt 30 másodperc alatt.

Címkék: film, derű, kalendárium, napi, zene, kis szines