- Elkészültünk a belvárosi kerékpárhálózat bővítésével. Most az a feladatunk, hogy megtanuljuk, hogyan kell biztonságosan használni ezeket az utakat – mondta Kaposvár alpolgármestere kedden délelőtt az Arany János utca – Füredi út kereszteződésénél tartott helyszíni sajtótájékoztatón. Tóth István azt kérte a kaposvári kerékpárosoktól és autósoktól, hogy a következő hetekben, amíg mindenki számára ismertek lesznek az új jelzések, táblák, az eddigieknél is figyelmesebben közlekedjenek, vigyázzanak egymásra.

– A közlekedőket szóróanyagokon, televízióban sugárzott és az internetes portálokon elérhető kisfilmekkel, valamint az újságban olvasható információs cikkekben fogjuk tájékoztatni az új szabályokról. Emellett azt kérjük mindenkitől, hogy saját maga is nézzen utána a KRESZ könyvben, mi az, amire ezentúl figyelnie kell – hangsúlyozta az alpolgármester.     

Az új, Kaposváron eddig nem használt forgalomtechnikai újításokról Orbán Zoltán rendőr főtörzszászlós adott tájékoztatást. Elmondta, hogy kerékpározni például kizárólag kerékpárúton illetve erre kijelölt kerékpársávban lehet. Az autósok találkozhatnak ún. nyitott kerékpársávval is (Csík Ferenc sétány), amelyre csak akkor hajthatnak rá, ha szemből érkező autót akarnak elkerülni. A legtöbbször használt sárga kerékpáros nyom felfestés (Izsák u., Hegyi u,. Hunyadi u.) pedig a kerékpárosok számára az úttesten javasolt pozíciót jelzi, az autósoknak pedig azt, hogy számítsanak biciklivel közlekedőkre.

A 85 százalékos európai uniós támogatással együtt összesen 58 millió forint állt rendelkezésre a hét kilométernyi útvonal kialakítására, melynek tervezésében részt vett több - kaposvári kerékpárosokat tömörítő - civil egyesület is.

Kaposvár Megyei Jogú Város a DDOP-5.1.1-11-2011-0002 azonosító számú Kaposvár kerékpárforgalmi hálózatának fejlesztése című projektjének keretében, európai uniós támogatással valósította meg a fejlesztést.

Címkék: átadás, bicikli, somogy, kerékpár, kis szines, kaposvár