légli2

(Fotó: www.deluxe.hu)

Az öt jelölt borász egy-egy saját boron keresztül is ízelítőt adott a jelenlévőknek szakmai tudásáról, borászatának kiemelkedő tevékenységéről.

Áts Károly a Tokaji, Dúzsi Tamás a Szekszárdi, Gálné Dignisz Éva a Kunsági, Légli Ottó a Balatonboglári és Vida Péter a Szekszárdi Borvidékről volt a legjobb öt borász idén a Bor Akadémia szerint. 111 borakadémiai tag szavazott a jelöltekre, sorrendet állítva fel a borászok között. Légli Ottó egy 2009-es Légli Landord elnevezésű borával mutatkozott be. A borász elmondása szerint a gyümölcsösség mellett az ásványos jegyek és a löszös talaj sajátos jegyei is megtalálhatóak. A nedü elnyerte a szakmai zsűri tetszését, így Légli Ottót választották a 2010-es Év Bortermelőjének. A Magyar Bor Akadémia elnöke elmondta, hogy az idei nyertes 40-nel több szavazatot kapott, mint társai.  A dél-balatoni borok, borászok sikerességét mutatja, hogy az elmúlt években többen is elnyerték az Év Bortermelője címet. 2006-ban Garamvári Vencel, 2008-ban pedig Konyári János.

Légli Ottót telefonon értük el. A borász a KaposPontnak elmondta: nagyon örül az elismerésnek.

- Amikor egy szakma saját maga közül választ ki valakit, lassan mondjuk az öröm hullámai elülnek, ez egy felelősséget és egy további nívós munkát jelent számomra - tette hozzá. A szakember szűk családi körben ünnepli péntek este a rangos elismerést.

légli

Légli Ottó

A borász 1959-ben született, a Kertészeti Egyetem Főiskolai Karán végzett. Szülei révén csöppent a borászszakmába Légli Ottó.1993-ban került piacra első saját maga által készített fehérbora, amelyet a környéken őshonos szőlőfajtából, olaszrizlingből készített.

Légli Ottót 2010-ben a Borászok Borászának is választották. Legkiemelkedőbb borai a Banyászó Olaszrizling, a Gesztenyés Rajnai rizling, a János - hegyi Sauvignon blanc és természetesen a Landord. Évente 850-1200 hektoliter bort termel, borainak 90 százaléka a hazai piacon kerül értékesítésre.

Nézze meg az első kaposvári Borfesztiválról készült beszámolónkat. A háromnapos borünnepen Légli Ottó kiváló nedüit is megkóstolhatták az érdeklődők.

 

 

Címkék: Év Bortermelője, Légli Ottó, kis szines