repülőgép


A Magyarországot érintő légtérzár minden repülőgépre vonatkozik és ennek értelmében este hét óráig minden járatnak landolnia kell. Este hét óra után nem szállhat fel egy repülő sem az ország területén légtérzár befejezéséig.

- A hamufelhő komoly veszélyt jelent a repülésre, ezért van már Európában rengeteg légtér lezárva. Várható, hogy a teljes magyar légtér is lezárásra kerül. A földön tartózkodó embereknek különösebb veszéllyel nem kell szembenézniük – mondta el a KaposPont megkeresésére Bozó János repülésmeteorológus.

Hozzátette: késő este, kora éjszaka éri el az északi országrészt, szombaton már az egész ország felett lesz. Vasárnap fog megváltozni az áramlásnak az iránya, ha egyáltalán valami marad az országban, akkor az eltávozik vasárnap este. A hamufelhő már így is hosszú utat tett meg Magyarországig és folyamatosan hígul. Az ország térségében meglehetősen széttartóak lesznek a magasabb rétegekben a légáramlatok, így a felhő szétkenődik majd. A teljes troposzférát érintheti a hamufelhő, a zöme 7000 métere alatt jön majd be, de hígulva.



Komoly gazdasági következményei lehetnek a mostani hamu és gázfelhőknek, amelyek az izlandi Eyjafjallajökull tűzhányóból származnak – írja a Die Welt német lap. Német szakértők szerint amennyiben folytatódik az izlandi vulkán kitörése, annyi hamu kerülhet a légkörbe, hogy az idén gyakorlatilag nem lesz nyár.

A hírportálunknak nyilatkozó szakértő azt mondta, hogy egészen minimális leülepedés hazánkban is előfordulhat, de ez nem jelentős. Az elvi lehetősége megvan annak, hogy elmaradjon a nyár, hiszen senki nem tudja, hogy meddig fog a vulkán ilyen intenzitással pöfékelni. Ha hónapokon keresztül, akkor az egész légkör át tud keveredni ezzel a hamuval, ebben az esetben pedig globálisan is módosíthatja az időjárást.

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY A LÉGTÉRZÁRLATRÓL

 

Légtérzárlat ma estétől a magyar légtérben, az izlandi vulkánkitörés miatt

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. felel a magyar légtérben a légijárművek irányításáért és biztonságáért.

A vulkáni hamu  az előrejelzések szerint ma éjszaka eléri országunkat és ezzel veszélyezteti a magyar légtérben közlekedő légijárművek biztonságát.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság, - egyeztetve a HungaroControllal - helyi idő szerint 19 órakor lezárja a légteret, ettől az időponttól szünetel  a teljes légiforgalom, azaz Budapest Ferihegyről nem indulhat és az országba nem léphet be légijármű.

Erről a légitársaságok úgynevezett NOTAM üzenetben kaptak tájékoztatást.

A HungaroControl folyamatos kapcsolatban áll a környező országok légiforgalmi szolgáltatóival, (pl. Szlovákia, Csehország, Ausztria) a légtérzárás időpontja velük összehangoltan és az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapott legfrissebb adatok alapján került meghatározásra, amelyet a Hatóság jóváhagyott.

A zárlat csak abban az esetben kerül feloldásra, ha a hamufelhő elhagyja a magyar légteret és újra szavatolható az utasok biztonsága.

HungaroControl Zrt

Címkék: légtérzár, Bozó János, Eyjafjallajökull, meteorológia, kis szines