Zsákfalu

Nem feltétlenül önszántukból. A tömeg közlekedés hiánya miatt ugyanis kilométereket kénytelenek sétálni vagy biciklizni. Úgy érzik egyre jobban ellehetetlenítik őket. Sokan emiatt nem tudnak munkát vállalni.

Hóban-fagyban is bicikliznek a gigeiek. Kénytelenek nyeregbe pattanni, ha nem akarnak gyalogolni. Kiskorpád és Kadarkút között ugyanis nincs buszközlekedés.

Kadarkút a kistérség központja. Nemrég lett város. Gigétől mindössze hét kilométerre van. A falubelieknek viszont szinte megközelíthetetlen. Busszal úgy tudnak eljutni, hogy elmennek Kaposmérőbe, ott átszállnak a kadarkúti járatra. Ez több, mint 35 kilométer. Sokan ezért nem tudnak munkát vállalni, mert nem érnének be a munkahelyükre. A gyerekek pedig azért kollégisták a hét kilométerre fekvő településen, mert nem tudnak bejárni.

Egy hirtelen jött betegség is gondot okozhat, a körzetes fogorvoshoz ugyanis hetente egyszer megy busz, autója pedig csak néhány gigeinek van.

A szomszédok vagy a család segítségére szorulnak a szentgáloskériek is, hétvégén ők is elszigetelve élnek a többi településtől. Sokan gyalogol teszik meg a két-három kilométeres távolságot Ráksiba.

Hétköznap nem ennyire súlyos a helyzet, mert van diákjárat, arra viszont csak a diákok szállhatnak fel.

A KAPOS VOLÁN Zrt. kérdésünkre közölte: a megyében sok a kistelepülés ezért nehéz a forgalomszervezés. Így is 50 ezer utast szállítanak. "A csúcsidőszakon kívül csak szórványos utazási igények jelentkeznek, így a járatok rendkívül kihasználatlanul közlekednek." A közleményben az is áll, hogy a helyközi közszolgáltatást az állam rendeli meg. Viszont minden menetrend módosítás előtt felkeresik a polgármestereket.

Címkék: kis szines