A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség információs rendszer felhasználásával jelentős kárt okozó üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy pénzügyi szolgáltatások nyújtásával is foglalkozó cég hat alkalmazottjával szemben.

Az I. r. vádlott értékesítési vezető, míg társai a beosztottjai voltak. Az I. r. vádlott maximálisan élvezte főnökei, beosztottjai és az ügyfelek bizalmát. A  vádlottak a munkáltatójukkal megbízási viszonyban lévő cégek banki, befektetési, biztosítási szolgáltatásait, termékeit értékesítették.

Az I. r. vádlott az ügyfelek tudta nélkül a korábbi befektetéseiket úgy osztotta meg, hogy éves díjként kisebb összeget, míg rendkívüli díjként nagyobb összeget könyveltetett le, mert utóbbiból a szerződések kötvényesítése előtt lehetséges volt a pénzfelvétel.

2010. májustól 2014. januárig terjedő időszakban az I. r. vádlott kérésére beosztottjai - akik az I. r. vádlott szándékáról nem tudtak - saját jelszavukkal beléptek a biztosítási, illetve befektetési szerződéseket kezelő információs rendszerbe és - az ügyfelek tudta és jelenléte nélkül - az I. r. vádlott által megadott adatok alapján az ügyfelek számláiról különböző pénzösszegeket vettek fel. A felvett pénzt az I. r. vádlottnak adták át.

Az I. r. vádlott így összesen 40 ügyfél számlájáról vetetett le - esetenként több alkalommal - néhány ezer forinttól két millió forintig terjedően különböző összegeket, továbbá hét személytől vett át pénzt biztosítási szerződés kötési céllal, azonban a pénzt ettől eltérően használta fel.

Az I. r. vádlott a cselekményeinek véghezvitele érdekében hamis magánokiratokat használt fel, mindösszesen 40 millió forintot meghaladó összegű kárt okozott.

A magánszemélyeket a pénzügyi szolgáltató cégek kártalanították.

Az ügyészség a 136 oldalas vádiratban az I. r. vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta.

Címkék: trükköz, alkalmazott, pénzügy, szolgáltató, csal, kék hírek