Csütörtökön Sávolyon égett a korom egy családi ház kéményében. 50 ezer forint lett a kár. A marcali tűzoltóknak köszönhetően csak ennyi. A gyors beavatkozás miatt ugyanis a tűz nem terjedt át a ház többi részére.

tűz

A tűzoltók évente csaknem 50 esetben vonulnak kémény- és kályhatűzhöz. Évről-évre többhöz riasztják őket. Sokan tüzelnek ugyanis vizes fával, vagy ki nem tisztíttatják ki a kéményt.

tűz

Fotó: Tűzoltóság-Marcali

A szakemberek szerint a gázkazánok szellőzésére is érdemes odafigyelni. Idén februárban négyen lettek rosszul a kiszabaduló szénmonoxidtól Kaposszerdahelyen. Egy személyt eszméletlen, kettős súlyos, egyet könnyű mérgezéssel szállították kórházba a mentők. Ők vitték ki a sérülteket a szén-monoxiddal teli szobából.

Nézze meg az ott készült videót!

 

A Magyar Kémény Kft. Somogy csaknem 160 településén 70 ezer kéményt felügyel. Évente 60 darab használatát tiltják le. A kéményseprők azt mondják: minden 10. kémény problémás. Sok esetben madártetemek dugaszolják el azokat. Ráadásul a kéményseprőket egyre ritkábban engedik be. Azt mondják: pénzszűke miatt. Sokan úgy gondolják, ha nem mennek be az ellenőrök, akkor fizetni sem kell. Ha azonban nem tudnak ellenőrizni, az önkormányzat büntet. A fűtési rendszer ellenőrzése ugyanis kötelező közszolgáltatás. Úgy tudjuk: akihez többszöri próbálkozás után sem jutnak be a kéményseprők, akár félmillió forintos bírságot is kaphat.

Címkék: kéményseprők, Sávoly, kémény, ellenőrzés, tűz, kék hírek