A pécsi utcai helyszínre a kaposvári tűzoltók három tűzoltógépjárművel indultak 20.13-kor. Kiérkezést követően megállapították, hogy technológiai hiba miatt a készáru raktár hűtőrendszeréből szivárog az ammónia. A hűtőházat az ott dolgozók leállították. Közben a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szakembere is megérkezett a káresethez, aki a levegő gázkoncentrációját mérő műszerrel a húsüzem területén és a környező utcákban több helyen is méréseket végzett. A hűtőház közvetlen közelében a mérőműszer kimutatta az ammónia jelenlétét, ez azonban még az egészségre veszélyes határérték alatt volt. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A lakosok azért érezhették az ammónia irritáló, szúrós szagát, mert a szagküszöb értéke sokkal alacsonyabb, mint az egészségre káros határérték alsó küszöbe. Személyi sérülés a szivárgás miatt nem történt.

tűz3

A barcsi tejüzembe kedden reggel szintén ammónia szivárgás miatt riasztották a tűzoltókat. A dolgozók vették észre. Az egyik hűtőegységen keletkezett repedés. A dolgozók elzárták a hűtő ammónia utánpótlását biztosító csapot. A percek alatt kiérkező tűzoltó egységek folyamatosan csapatták le vízzel a szivárgó ammóniát. Közben az üzem szerelői megkezdték a rendszerben lévő ammónia lefejtését egy zárt tartályba, amivel csaknem másfél óra alatt végeztek. A hűtőegységből kis mennyiségű ammónia szivárgott ki, s ennek jellegzetes szaga már az épülettől néhány méter távolságban nem volt érezhető, ezért lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.

Ammónia: Színtelen, szúrós szagú, erősen ingerlő hatású folyadék. Gőze erősen ingerli a szemet és a légzőszerveket. Közvetlen érintkezéskor a folyadék marásos sérüléseket okoz.

Címkék: ammónia, szivárgás, kométa, somogy, kaposvár, kék hírek