A kimentett értékeket az időközben helyszínre riasztott települési polgári védelmi szakalegységeknek átadták, akik a múzeum dolgozóinak irányításával szakszerűen becsomagolták és biztonságos helyre szállították azokat.

tűz2

A műemlék védelem alatt álló épületekben keletkezett tűzesetkor az ott található műkincsek és kulturális anyagi javak megvédésére bemutató és módszertani gyakorlatot rendezett a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi és Polgári Védelmi Egyesület Segesden, a Szent László templomban.

tuz7

Az egész napos rendezvényen a települési polgári védelmi parancsnokság, a megye hivatásos tűzoltóságának osztályvezetői és parancsnokai, a Somogy Megyei Múzeum Igazgatóságának restaurátorai és a katasztrófavédelmi igazgatóság dolgozói vettek részt összesen 50 fő.

tuz6

tuz5

A gyakorlat résztvevői délelőtt elméleti felkészítésen vettek részt a segesdi Árpád Házi Szent Margit Helytörténeti Múzeum és Könyvtárban.

tűz

Jobban Ferenc a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főelőadója a települési polgári védelmi szervezet felépítéséről és rendeltetéséről a délutáni gyakorlattal kapcsolatos feladataikról adott tájékoztatást.

Ezt követően Horváth Péter a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának restaurátora a kulturális anyagi javak, műtárgyak biztonságos csomagolásáról, szállításáról, tárolásáról és őrzéséről tartott előadást. Előadásában hangsúlyozta, hogy az ingó kulturális javak (pl. szobrok, könyvek, művészeti alkotások, régészeti leletek) védelme nemcsak fegyveres összetűzés esetén fontos, hanem békeidőben is például egy tűzeset során, mivel ezek a nemzet szellemi, anyagi fejlődését, változását tükrözik.

Heizler György tű. ezds. megyei katasztrófavédelmi igazgató előadásában arról beszélt, hogy a védett műemlék épületekben keletkezett tűzeseteknél a tűzoltóknak hogyan, milyen szempontokat kell figyelembe venniük a beavatkozás során. Kiemelte, hogy az ilyen jellegű tűzeseteknél az életmentést követően a fő cél, hogy a tűz és füst továbbterjedését megakadályozzák a lehető legkisebb kárt téve az ott található műkincsekben.

tuz4

 

Fotók: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Címkék: Szent, László, templom, gyakorlat, tűz, kék hírek