S a kérdések csak itt kezdődnek igazán. Mert ennek az esetnek sok mozzanata, sajnos, egyáltalán nem egyedi jelenség. Ma már szinte természetes, hogy a tizenegy-két éves tinik elmaradhatatlan szereplői a hajnalba nyúló, alkoholgőzös, drogmámoros buliknak. Szinte az a furcsa, ha valaki nem áll be a sorba... Ennek pedig sokkal mélyebb okai vannak – véli az általunk megkérdezett szakember.
Szigeti Mónika klinikai szakpszichológus szerint alapvetően két fő mozgatója van ennek a jelenségnek.

Az egyik, hogy teljesen megváltozott a család rendszere, szerepe. Mindent azonnal meg kell oldani, a töménytelen gond, az egyre nehezebb megélhetés azt hozza magával, hogy mindkét szülő a legtöbb időt munkával, munkahelyén tölti, kevés idő jut egymásra, a családra, a gyerekekre. Kontroll, felügyelet hiányában a kortárs kapcsolatok jelentősége megnő, s ennek hatása nem mindig visz jó irányba.
A másik ok, hogy a fogyasztói társadalomban minden elérhető a pénz által. Az alkohol, a drog is. Nincs korlát: csak pénz kérdése, és akár 18 év alatti fiatalokat is kiszolgálnak szeszes itallal a pultnál, mert az is bevétel, és pénz kérdése az is, hogy droghoz hozzájusson valaki. S ha nincsen figyelem, akkor a fiatalok a feledtetőbb, könnyebb megoldás felé hajlamosak elindulni, arra, amerre a kortárs csapat viszi őket.

Szigeti Mónika arról is beszélt: a kamaszkor amúgy is zűrös időszak, a szülői értékrendet mindig is támadták a tizenévesek. De régebben volt idő arra, hogy az egyensúlyt megtalálják, a problémákat megbeszéljék a családban. Jutott figyelem, volt kontroll. Néhány évtizede még ki engedte volna el a 14-15 éves gyerekét az éjszakába? Most kénytelen engedni a szülő, sokszor nem is tud mást tenni, mert a gyerek kiköveteli. Ha nem mehet el, kilóg a sorból. Nem lesz "trendi"...
Persze, trendek, divatok mindig is voltak, évtizedekkel ezelőtt is. Erős volt a hatásuk ugyanúgy, mint ma.

De teljesen más volt az értékrend, ami talán tompította ezeket a hatásokat.
Ennek a soktényezős egyenletnek a megoldása, véli a szakember, nem egyszerű. Már kicsi korban ki kell alakítani a gyerekekben egy olyan értékrendet, amellyel később nem vetekedhet a kortárs csapatok esetleg rossz irányba húzó "csábítása". És már kicsi kortól ki kill építeni egy olyan bizalmi kapcsolatot, ami később segít megoldani a felmerülő gondokat.

Címkék: alkohol, tragédia, buli, fiatalok, kék hírek