pecsi gyilok

Fotó: Fóris Gábor

A vádirat szerint G. Ákos gyógyszerészhallgató 2009. november 26-án a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karának Biofizikai Intézetében lövöldözni kezdett: megölte 19 éves kaposvári csoporttársát, három embert pedig súlyosan megsebesített.

A háromnapos tárgyalásra a Baranya Megyei Bíróság a vádlotton kívül ötvenöt tanút, valamint hat igazságügyi orvos- és pszichiáter szakértőt hallgat meg. A szerdai eseményeket itt olvashatja.

Csütörtök 09:25 Órára sietve

Csütörtökön elsőként egy csoporttársát hallgatják meg tanúként. Egyszer próbálkozott vele beszélgetni, de Ákos viselkedése elutasító volt vele szemben. Kettejük közt konfliktus nem volt, de hallotta, hogy egyik társának rácsapta a lábára az ajtót, és, hogy egy másik csoporttársának a bőrszínére megjegyzést tett. Az eset napján az utolsók közt ment be a terembe. Hangos, petárdaszerű csattanásra lett figyelmes, egy ideig csak állt, de társa figyelmeztette, hogy bújjon le. Az áldozattal egy sorban feküdt és próbált neki segíteni a lövések után. Sem fegyvert, sem magát a gyanúsítottat nem látta, csak a cipőjét.

10:08 "Barna Maci"

Egyik csoporttársa elismerte, hogy maguk közt néha "Barna Maci" néven emlegették G. Ákost. A vádlott sokszor felállt óra közben és kiment ekkor, a csoport együtt kuncogott, és használta a Maci ragadványnevet. A fiúk viccelődtek egymás közt, de a lányokkal is ugyan úgy. Ezekben a játékokban esetenként G. Ákos is partnerként viselkedett, néha viszont megsértődött és visszahúzódóvá vált tőlük

10:40 Az ámokfutó elkezd lövöldözni

G. Ákos elhagyta a termet a gyakorlat közben, több tanú állítása szerint percekre távol maradt. Az ajtó nyitva maradt, ezért Dékány Miklós felállt, hogy becsukja. A későbbi halálos áldozat állva volt, mikor G. Ákos visszatért a terembe. Ekkor érte a két lövés és azonnal összerogyott. Csoporttársak vallomása szerint, akik Dékány Miklóssal tartózkodott egy helységben, az első két lövés után körbeforgott a vádlott, úgy mintha keresné következő áldozatot.

13:50 Vallomást tettek a lövészklubok vezetői

A két pécsi lövészegylet vezetői is vallomást tettek a tárgyaláson. Mindegyikük azt mondta, nem beszélt meg időpontot G. Ákossal. A vádlott szót kért és cáfolta mindkét sportember szavait. Az ügyvédje által bemutatott híváslistára hivatkozott, amit a nyomozóhatóság az ügyvéd szerint nem vizsgált meg.

14:00 G. Ákos szülei ezúttal sem jöttek el

A lövöldöző szülei - bár tanúskodniuk kellett volna -, nem jelentek meg. Apja külföldi útjára, anyja pedig egészségi állapotára hivatkozva maradt távol.

14.30 Az elmeorvosszakéértő vallomása

Rendszeresen kellett hangulatjavító gyógyszereket szednie az orvos szerint G. Ákosnak. Ha ez elmarad, szédülést, zsibbadást, akár rossz közérzetet is okozhat, viselkedésben kevésbé látszik viszont e gyógyszerek elmaradása. Azt is elmondta a pszichiáter, hogy G. Ákos maga akarta a gyógyszereket újra kezdeni, mert rosszul érezte magát, miután elhagyta a gyógyszereket.

Dr. Marosvári Tamás, az elhunyt D. Miklós családjának jogi képviselője, a perben sértetti képviselő kérdésére a pszichiáter elmondta, hogy emlékezetkiesésről G. Ákos biztosan nem beszélt neki.

Dr. Papp Gábor azt hallotta, hogy az a gyógyszer, amelyet G. Ákos kapott, nem  legmegfelelőbb a skizofrénia kezelésére. Erre a pszichiáter azt mondta, hogy valóban nem a skizofrénia kezelésére alkalmas ez a gyógyszer, de szokták alkalmazni skizofrén betegeknél is.

15.32 Egy volt kémia szakos  csoporttárs vallomása

G. Tímea a következő tanú, ő még kémia szakról ismerte G. Ákost, aki akkoriban csoporttársa volt a PTE Természettudományi Karán. Egy esetet felelevenített, amikor G. Ákos robogójával úgy érkezett az egyetemre, hogy egy barátnőjével egy kissé félre is kellett ugraniuk az útból, akkor erről az esetről nem gondolták, hogy szándékos lett volna. Ő azt nyilatkozta a rendőrségi tanúvallomásakor, hogy a tragédia után hallomásból úgy értesült, hogy G. Ákos kimondta azt a mondatot, hogy a "Golyó mindenkin fog" . Ő úgy hallotta, hogy G. Ákos ezt a mondatot volt gyógyszerész hallgató csoporttársának, Sz. Zsoltnak mondta. Sőt ő azt is hallotta valakitől (nem emlékezett rá, hogy kitől), hogy G.Ákos azt is mondta, hogy "És egy golyó juthat Sz. Zsoltnak is". Most erre már nem emlékezett, de fenntartotta a múlt novemberi vallomását. Arra is emlékezett, hogy annak idején, a TTK-n hallott arról, hogy G. Ákosnak urológiai panaszai vannak.

Az utolsó mai tanú dr. B. Tímea. Nem tartotta fent azt a korábbi kérését, hogy G. Ákos ne legyen személyesen jelen a vallomástételkor. Az őrökön megkönnyebbülés látszott. Dr. B. Tímea elmondta, hogy akkor ment át a Biofizikai Intézet előtt, amikor a tragédia történt. Hallotta a durranásokat, majd a sikoltozást. Ő hívta a rendőrséget, akkor már egy lány utolérte, és elmondta, hogy itt nagyon nagy baj van.

A tárgyalás pénteken folytatódik. Ítélet legkorábban tavasszal várható.

(Forrás:www.kapos.hu,www.pecsinapilap.hu, bama.hu, stop.hu)

Címkék: pécsi lövöldöző, G. Ákos, Kémia szakos, kék hírek