pecs4

A lövöldözéstől napjainkig

2009. november 26. Lövöldözés a pécsi egyetemen

12.h

Egy 23 éves elsőéves magyar állampolgárságú gyógyszerész hallgató kezdett lövöldözni a PTE ÁOK Biofizikai Intézetében. Több személy súlyosan megsérült, a környéket lezárta a rendőrség. A lövöldözés egy tanórán történt. A sérülteket kórházba szállították. A legfrissebb információink szerint az ámokfutó késve érkezett a tanórára, szóváltásba keveredett a tanárral és ekkor kezdett el lövöldözni. Az áldozat egy 19 éves kaposvári fiú volt, aki tavaly érettségizett a Táncsics Mihály Gimnáziumban, és első évesként járt a Pécsi Tudományegyetem orvostudományi karára. Miklóst három lövést kapott, a gyakorlatvezetőt a combján érte a lövés, míg egy diákot mellkasi sérüléssel, a takarítónőt hasi lövés okozta sérüléssel látják el.

12.20h

A gyilkost a négyszázágyas hetedik emeletén fogták el a rendőrök, az épületet teljesen lezárták. A diák maga hívta fel a rendőrséget, tájékoztatást adott hollétéről és önként adta fel magát.

15.h

"Sajnálattal közöljük, hogy a Kar területén lövöldözés volt. A tettest a rendőrség letartóztatta, a sérülteket ellátta. Kérünk mindenkit, hogy viselkedjék a helyzethez méltó nyugalomban és ne akadályozzák a rendőrség munkáját. Megnyugtatunk mindenkit, hogy a veszélyhelyzet elmúlt." - állt a PTE délután kiadott szűkszavú közleményében.

17.35h

Szerelemféltésből ölt?

Úgy tudjuk a 23 éves elkövető a barátnőjét akarta lelőni, akinek az elhunyt kaposvári fiú is udvarolt.

17.55h

Információink szerint a tanár és a takarítónő már jobban vannak. A 19 éves diák állapota súlyos, eddig 5 golyót távolítottak el a testéből, egy további golyót még keresnek az orvosok. A pécsi ámokfutótavasszal szerzett 9 milliméteres lőfegyverre engedélyt , G. Ákos. A pécsi sportlövő egyesület tagja dél előtt néhány perccel ölte meg 19 éves csoporttársát a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében. A gyilkos fegyver egy 15 lövedékes Parabellum volt. Az elkövető robogóját már elszállították a helyszínről, a rendőrség a helyszínről a bizonyítékokat zacskókban szállította el. A HÖOK elnöke, Miskolczi Norbert közölte, hogy arra kértek minden felsőoktatási intézményt és hallgatói önkormányzatot, hogy november 30-án délelőtt, gyújtsanak gyertyát intézményeikben. A tragédia miatt a pécsi gyógyszerészhallgatók pénteki órái elmaradnak.

18.15h

A 19 éves egyetemistát az Oktatási Minisztérium és Pécs városa is saját halottjának tekinti.

pecs2

2009. november 27.

Hétórás műtéten átesett 19 éves súlyos sérült, F. Gergő péntek reggelre felébredt, magához tért. Kollár Lajos, a pécsi klinika főigazgatója elmondta, a sérült már kommunikált velük. Öt lövést kapott a lövöldözésben. A másik két sérült már tegnap estére túljutott a közvetlen életveszélyen. A 36 éves laboránst lábon és ágyékon érte lövés, az 54 éves takarítónő a combján sérült meg.

Az ámokfutó bár feladta magát, megtagadta a vallomástételt kihallgatásakor. Gábriel Róbert, a pécsi egyetem rektora péntekre tanítási szünetet rendelt el. Az oktatási tárca és Pécs városa saját halottjának tekinti az elhunyt diákot. A tragédiára emlékezve csütörtök este 5-6000-en gyertyagyújtással emlékeztek a PTE ÁOK Biofizikai Kutatóintézete előtt. Az estére tervezett gólyabált elhalasztották.

14.h

Kaposvár gyászol.

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a pécsi egyetemen történt csütörtöki lövöldözésben egy kaposvári fiatalember veszítette életét. Kaposvár gyászol. A városháza és középiskolák homlokzatára kihelyeztük a fekete lobogót. Együtt érzünk a családdal, minden segítséget megadunk. Kaposvár és Pécs városa saját halottjának tekinti az elhunytat.

Kaposvár, november 27.

Szita Károly polgármester

17 h

Folyamatosan érkeznek diákok a pécsi egyetem biofizikai intézete elé pénteken is, hogy gyertyagyújtással emlékezzenek a csütörtöki lövöldözés áldozatára és sérültjeire. Az épület lépcsője előtti járdát gyertyák, mécsesek borítják, a helyszínen láthatóak az elhunyt kaposvári fiatalember fotói és több nyelven olvasható az a szöveg, melyben az egyetem külföldi hallgatói fejezik ki megdöbbenésüket és részvétüket az ámokfutás miatt. A Pécsi Városi Bíróság szombaton dönt a pécsi egyetemi lövöldözéssel gyanúsított fiatalember előzetes letartóztatásáról.

pecs3

2009. november 28.

A bíróság elrendelte G. Ákos előzetes letartóztatását. A 23 éves férfit több emberen elkövetett emberölés kísérletével gyanúsítják. A letartóztatást azért rendelték el, mert fennáll a szökés, az elrejtőzés és a tanúk befolyásolásának veszélye. G. Ákos ügyvédje annyit fűzött hozzá, hogy senki ne keressen racionális okokat a bűncselekmény mögött.

A magyar gyártmányú FÉG parabellum fegyver mellett két tárat és 41 lőszert találtak a fiúnál. A rendőrök még nem tudják, hogy hány lövés dördült, de úgy tudni: legalább kétszer annyi lövés volt, mint amennyi eltalálta az áldozatokat. G. Ákos továbbra sem mond semmit.

 

2009. november 30.

Egyperces néma csönd a Kaposvári Egyetemen. Kaposváron is megemlékeztek a pécsi egyetemi lövöldözés kaposvári áldozatára.

 

2009. december 1.

10h

December 3-án, csütörtökön 12:30-kor temetik a kaposvári Nyugati temetőben Dékány Miklóst, a pécsi lövöldözés áldozatát.

14h

Alapítványt hozna létre a Pécsi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata. Ezzel is segítenék a múlt csütörtöki lövöldözés kaposvári áldozatának családját és a sérültek felépülését. A tragédia óta külföldi diákok szüleinek, hozzátartozóinak százai érdeklődtek telefonon, hogyan tudnák adományaikkal segíteni a rászorulókat. A terv részletei még kidolgozásra várnak. A lövöldöző egyetemista sajtóinformációk szerint a héten tehet vallomást. Áldozatát, a kaposvári fiút csütörtökön helyezik végső nyugalomra.

2009. december 2.

Elhagyta a kórházat a múlt hét csütörtöki pécsi egyetemi lövöldözés egyik sérültje, a többiek várhatóan a jövő héten mehetnek haza. A lövöldözéskor megsebesített biofizika-tanár kedden elhagyhatta a kórházat – jelentette be Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem klinikai főigazgatója. Hozzátette: az 54 éves, lábon lőtt takarítónőt pénteken műtik, az ötször meglőtt 19 éves hallgató pedig kikerült az intenzív osztályról. Mindkét beteg várhatóan a jövő héten hagyhatja el az intézményt.

pecs5

2009. december 3.

Eltemették Dékány Miklóst a pécsi egyetemi lövöldözés áldozatát. A 19 éves fiút a kaposvári Nyugati Temetőben helyezték örök nyugalomra, ahol több százan kísérték utolsó útjára.

December 3-án a tragédia hozzávetőleges időpontjában került sor a kaposvári fiú temetésére a kaposvári Nyugati Temetőben. Magyarország gyászol, az emberek továbbra sem értik, hogyan történhetett ilyen sajnálatos esemény egy felsőoktatási intézményben.

 

2009. december 5.

G. Ákost az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben tartják megfigyelés alatt 60 napig, csak ezután lehet eldönteni, hogy a rendőrség ki tudja-e hallgatni.

2009. december 9.

Elhagyta a kórházat a november végi pécsi egyetemi lövöldözésben megsérült takarítónő.

2009. december 13.

Hazaengedték a pécsi lövöldözés legsúlyosabb sérültjét, az öt golyót kapott csurgói fiút. Több mint hétórás műtéttel sikerült megmenteni az életét, és orvosai szerint nagy valószínűséggel maradandó károsodás nélkül épül fel.

 

2010. január 13.

Mivel azóta sem vallott, ezért elmeorvosi megfigyelésnek vetik alá az egyetemi lövöldözőt.

 

2010. március 29.

Meghosszabbította a bíróság a pécsi lövöldöző előzetes letartóztatását május 28-ig.

 

2010. május 20.

Elkészült G. Ákos elmeállapotáról a szakértői jelentés, amely kimondja, hogy az elkövetőt személyiségének kóros elváltozása korlátozta tette veszélyességének felismerésében.

 

2010. november 17.

Csaknem egy éve történt a pécsi egyetemen a lövöldözés. Az ámokfutó azóta is előzetes letartóztatásban van.

2010. november. 25.

A pécsi ámokfutó bírósági tárgyalása december 15-én kezdődik a megyei bíróságon. Hajdu István bíró, a Baranya Megyei Bíróság szóvivője szerdán arról tájékoztatta a KaposPontot, hogy az ügyészség előre kitervelten, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat G. Ákos ellen.

Emléktáblát avattak pénteken a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetének homlokzatán. Az elhunyt kaposvári fiú előtt tisztelegtek a barátok, a csoporttársak, az egyetemi dolgozók. Péntek este gyertyát is gyújtanak emlékére.

Címkék: Pécsi Tudományegyetem, ámokfutó, kis szines