pecsi gyilok

Fotó: Fóris Gábor

A vádirat szerint G. Ákos gyógyszerészhallgató 2009. november 26-án a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karának Biofizikai Intézetében lövöldözni kezdett: megölte 19 éves kaposvári csoporttársát, három embert pedig súlyosan megsebesített.

A háromnapos tárgyalásra a Baranya Megyei Bíróság a vádlotton kívül ötvenöt tanút, valamint hat igazságügyi orvos- és pszichiáter szakértőt hallgat meg. Hajdu István bíró, a Baranya Megyei Bíróság szóvivője korábban úgy nyilatkozott, a pert páratlan médiaérdeklődés övezi, ezért a bíróság a tárgyalásokat  a legnagyobb teremben tartja, ahol nyolcvan fő fér el az eljárás megzavarása nélkül, ebből harminc helyet az újságíróknak tartanak fenn.

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint az ügy iratanyaga háromezer oldalas. A nyomozás során nyolcvan tanú tett vallomást, féltucat szakértő adott szakvéleményt, de a gyanúsított egyszer sem szólalt meg, így az ámokfutás pontos okát a mai napig nem ismerik.

Az elmeorvos szakértő véleménye szerint a gyógyszerészhallgató nem volt teljesen beszámítható tettének elkövetésekor. Mivel személyiségének kóros elváltozása csak korlátozta, de nem akadályozta tettének reális értékelésében, ezért büntethető. Igaz, a törvény értelmében a szakvélemény alapján a bíró korlátlanul enyhítheti a büntetést.

Szerda, 8.30:

Öltönyben, fényesre suvikszolt cipőben jelent meg első tárgyalási napján G. Ákos a Baranya Megyei Bíróságon. Ákos a vádirat felolvasásakor elérzékenyült, láthatóan könnyek gyűltek a szemében.

A lövöldözőt kéz és lábbilincsben, több büntetés végrehajtási őr és kommandósok kísérték a tárgyalóba. Az ügyész által felolvasott vádiratból egyebek mellett az is kiderült, hogy Ákos, csoporttársainak többször említette; utálja a külföldi diákok túlzott egyetemi térnyerését, és hogy szerinte elveszik a helyet a magyaroktól.

Az is furcsa volt a diákoknak, hogy miért érdeklődik folyton hallgatótársai cigány vagy zsidó származása felől. Ákos szóban nem kívánt vallomást tenni, rossz egészségügyi állapotára és gyógyszer függőségére hivatkozva. A bíró felolvasta az írásbeli vallomását, amelyből kiderült, hogy csakis azért vitte magával a pisztolyt, mert iskola után lőni akart menni. Igazából nem sokra emlékszik, ki kellett mennie a mosdóba, de utána már „elsötétült a kép”.  - Felrémlenek különböző dolgok, hogy Milkós elterül, majd hogy a 400 ágyas klinika tetején vagyok, de semmi másra nem emlékszem – mondta az ámokfutó.

Szerda, 16.20: Az első tárgyalási nap véget ért

A szerdán reggel kezdődött per csütörtökön és pénteken is folytatódik. Szerdán a vádirat ismertetése után G. Ákost, és a tragédia három, életben maradt sérültjét valamint 12 tanút hallgatott meg a bíróság. A hallgató G. Ákos írásban tett vallomást. Csütörtökön és pénteken újabb tanú  – köztük szakértők, pszichiáter és elmeorvos – meghallgatásokkal folytatódik a per.

G. Ákos perének tárgyalása további 27 tanú részvételével folytatódik. Vélhetően délelőtt hallgatják meg azokat a csoporttársakat, akikre nem került sor. A vallomást tett tanúk közül csak az életveszélyesen meglőtt F. Gergő és a maradandó sérüléseket szerzett T. Gábor biofizika-tanár jelenlétére számít a bíró. Ítélet valószínűleg jövőre lesz.


Csütörtök 09:25 Órára sietve

Csütörtökön elsőként egy csoporttársát hallgatják meg tanúként. Egyszer próbálkozott vele beszélgetni, de Ákos viselkedése elutasító volt vele szemben. Kettejük közt konfliktus nem volt, de hallotta, hogy egyik társának rácsapta a lábára az ajtót, és, hogy egy másik csoporttársának a bőrszínére megjegyzést tett. Az eset napján az utolsók közt ment be a terembe. Hangos, petárdaszerű csattanásra lett figyelmes, egy ideig csak állt, de társa figyelmeztette, hogy bújjon le. Az áldozattal egy sorban feküdt és próbált neki segíteni a lövések után. Sem fegyvert, sem magát a gyanúsítottat nem látta, csak a cipőjét.

10:08 "Barna Maci"

Egyik csoporttársa elismerte, hogy maguk közt néha "Barna Maci" néven emlegették G. Ákost. A vádlott sokszor felállt óra közben és kiment ekkor, a csoport együtt kuncogott, és használta a Maci ragadványnevet. A fiúk viccelődtek egymás közt, de a lányokkal is ugyan úgy. Ezekben a játékokban esetenként G. Ákos is partnerként viselkedett, néha viszont megsértődött és visszahúzódóvá vált tőlük

10:40 Az ámokfutó elkezd lövöldözni

G. Ákos elhagyta a termet a gyakorlat közben, több tanú állítása szerint percekre távol maradt. Az ajtó nyitva maradt, ezért Dékány Miklós felállt, hogy becsukja. A későbbi halálos áldozat állva volt, mikor G. Ákos visszatért a terembe. Ekkor érte a két lövés és azonnal összerogyott. Csoporttársak vallomása szerint, akik Dékány Miklóssal tartózkodott egy helységben, az első két lövés után körbeforgott a vádlott, úgy mintha keresné következő áldozatot.

13:50 Vallomást tettek a lövészklubok vezetői

A két pécsi lövészegylet vezetői is vallomást tettek a tárgyaláson. Mindegyikük azt mondta, nem beszélt meg időpontot G. Ákossal. A vádlott szót kért és cáfolta mindkét sportember szavait. Az ügyvédje által bemutatott híváslistára hivatkozott, amit a nyomozóhatóság az ügyvéd szerint nem vizsgált meg.

14:00 G. Ákos szülei ezúttal sem jöttek el

A lövöldöző szülei - bár tanúskodniuk kellett volna -, nem jelentek meg.

 

 

(Forrás:www.pecsinapilap.hu, bama.hu, stop.hu)

Címkék: lövöldözés, ámokfutó, per, Pécs, kék hírek