16:25

Katonák is segédkeztek a védekezésben


A kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred állománya is kivette a részét a munkából - tájékoztatta szerkesztőségünket a Honvédelmi Minisztérium.

Az árvízi védekezési feladatokban segít Sásdon a logisztikai ezred szállító-vontató csoportjából három terepjáró tehergépkocsi és személyzete. Élet- és vagyonmentési, valamint szállítási munkákat végeznek. Részletek ITT>>>



DSC_3254_2.JPG

16:00

Nem apad a Kapos

- Érdekes helyzet alakult ki - fogalmazott Bencs Zoltán a Regionális Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság megyei vezetője. - Tegnap éjszaka óta 391 centiméteren áll a Kapos vízszintje. Az áradás megállt, de az apadás nem indult be az alsó szakaszon, mert a Deseda visszaduzzasztja. A problémát a Surján vízfolyás okozza, ami jelentős vízmennyiséget szállít. Amíg abból nem ürül ki a víz, addig a Kapos sem tud apadni. Ez várhatóan 24-36 óráát vesz igénybe, utána szép lassú apadásra számítanak a szakemberek.

15:30

A Magyar Közút továbbra is lezárja a Kadarkút-Szigetvár közti utat. Taszárnál a 61-es főút forgalmát elterelték a vasútállomás felé.

15:08

A Balaton déli partján újra járnak a vonatok. A sebességkorlátozásokat fokozatosan oldja fel a MÁV, lassan mindenhol megindul a forgalom. Részletek ITT>>

14:20 Megemelt létszámmal dolgoznak a kárszakértők is

A hétvégi viharok nyomán több száz millió forint kárról érkezett bejelentés a biztosítókhoz, amelyek kárszakértői megemelt létszámmal dolgoznak a vihar és a felhőszakadás okozta károk felmérésén. Részletek ITT >>

14:00

Délután azt közölte Varga Ivett az E.ON kommunikációs vezetője, hogy a társaság területén folyamatos a hibaelhárítás. Kaposváron már csak egy háztartásban nincs áram. Részletek ITT>>>

A Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság helyzetképe Somogy megyéről:

A Gyöngyösi patak magas vízállása miatt Drávaszentes térségben Barcs-Komlósd közúti híd alatti szakaszán a hídtól 60 m-re a bal parti depóniát átvágta a vízfolyás kezelője a Rinya-Dombó-menti Vízitársulat, a vizet a Duna-Dráva Nemzeti Park drávaszentesi rétjére, mint vizes élőhelyre engedték. Az őshonos magyar jószágok biztonságban vannak.

A Kapos folyón egyelőre nem valószínűsíthető, hogy a 2005. évi magas vízszint kialakul. Kapos Fészerlaknál a vízállás hétfőn 17:00-kor 379 cm volt, amely elmarad a 2005-ben mért 450 cm-től.

Kaposváron a Cseri útnál és Nyár utcában a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közreműködésével nyúlgáttal védekeztek. Kedd reggelre Kaposvárnál a Kapos folyón 20-25 cm-es apadás figyelhető meg.  

A babócsai Rinya Nagyatádon 210 cm-en most tetőzik - az eddigi legnagyobb víz 223 cm volt. Babócsán várhatóan szerdán lesz a tetőzés 250 cm körül. Itt a legnagyobb víz 260 cm volt.

Vasárnap reggel óta a Dél-Dunántúlon a településekre mintegy 80.000 homokzsákot szállítottak ki.

11:20

Munkatársunk a helyszínről jelentette: a Vásártéri út járható, már csak néhány üzlet előtt vannak homokzsákok. A Cseri hídnál még ott vannak a homokzsákok. Mintegy 5 rétegben 50-60 cm magasságban építették a védőgátat. A víz szintje körülbelül egy méternyire van a híd alatt. A helyszínen néhány polgárőr és rendőr illetve több helyi bámészkodó van.

A KÖTÉL egyesület tagjait éppen egy pécsi utcai házhoz hívták, ahol szivattyúzni kell.

10:20 - Homokzsák a cukorgyárból

A Kaposvári Rendőrkapitányság tájékoztatja a lakosságot, hogy homokzsákot a Kaposvári Cukorgyárból lehet beszerezni. Érdeklőndi közvetlenül a 82/705-380-as telefonszámon lehet.

10:05 - Kedden tíz óra körül ismét lezárták a Nyár utcát.

9:50 - A keddi napon 10:00 és 15:00 óra közötti időben lezárásra kerül a 6403-as út Ádánd és Siójut közötti szakasza, mivel azon kb. 150 nyárfát fognak kivágni a szakemberek.

8:40 - Hétfő éjjel tetőzött a Kapos.

A folyó lassú apadásnak indult, eddig 20-25 cm-t csökkent a vízszint, jelenleg (kedd, 8:40) 395 cm - közölte Bencs Zoltán, a Regionális Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság megyei vezetője. Az apadás mértékét lassítja a desedai víztározó, ott ugyanis a vízszint túllépte az üzemi szintet, így engedniük kell a vizet, ami szintén a Kaposba ömlik.

A tűzoltók az éjszaka hatszor vonultak, a rossz látási viszonyok miatt a mentést nappal folytatják.

8:30 - A rendőrség fél 9-kor közölte: a taszári körforgalomnál kisebb várakozásra számíthatnak az autósok, és elképzelhető, hogy az úttesten felhalmozódó víz miatt 30-45 percen belül ismét lezárják a főút ezen szakaszát.

Szigetvár és Lad között közlekedőknek arra hívják fel a figyelmét, hogy Patosfa és Somogyhatvan között az időjárási körülmények miatt ismét lezárják a 6607-es utat.

8:23 - Lezárták a 61-es utat Taszár és a Kaposvár felé lévő körforgalom között, mert elöntötte a felduzzadt Orci patak, közölte kedden reggel a Kaposponttal Bíró Gábor, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.  A Kaposvár felé haladókat egy ideig Baténál terelték Igal irányába, de azóta félpályán már megindulhatott a forgalom. A félpályás lezárás minden járműkategória számára engedi az áthaladást, ezért ott kamionok és autóbuszok is áthaladhatnak - közölte tíz órakor a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

Nem úgy, mint a Sántos felé vezető úton, amit le kellett zárni, mert a lőtér felé vezető szakaszon vízátfolyások nehezítik a közlekedést. Baté és Kaposkeresztúr között is kritikus a helyzet, a Kapos hídjánál csak néhány centiméter híján kiöntött a folyó. Kaposváron reggel megindulhatott a közlekedés a Cseri hídon és a Vásártéri úton. Jelenleg csak a Vasvári Pál utca és a Pécsi utca vége Sántos felé van lezárva az árvíz miatt.

Címkék: Patosfa, Surján, Vasvári Pál utca, Orci patak, 6607-es út, 61-es út, Gyöngyösi patak, Regionális Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, Sásd, Varga Ivett, Bencs Zoltán, nyár utca, Vásártéri út, Duna-Dráva Nemzeti Park, Magyar Közút, Komlósd, Kaposkeresztúr, Szigetvár, Cseri út, Rinya, Lad, Drávaszentes, katasztrófavédők, Pécsi utca, KÖTÉL, Barcs, Sántos, Baté, Nagyatád, E.ON, Taszár, honvédség, kapos, Kadarkút, árvíz, MÁV, Deseda, tűzoltók, vihar, Balaton, időjárás, rendőr, kék hírek