Péntekig marad a déli áramlás, így folytatódik az ilyenkor szokásosnak megfelelő hőmérsékletű idő. Az éjszakák már enyhébbek lesznek, napközben pedig továbbra is 20 fok közelébe melegszik a levegő. Növekszik a légkör nedvességtartalma, így több lesz felettünk a felhő, tartós napsütésre nem számíthatunk. 

Szombaton egy hidegfront hatására jelentős változás kezdődik időjárásunkban. Napközben tovább vastagszik felettünk a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. A megerősödő északnyugati széllel hűvösebb levegő érkezik fölénk, a nappali hőmérsékletek már többnyire 15 fok alatt alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Csütörtök: a reggeli, délelőtti órákban sok lesz felettünk a felhő, helyenként kisebb eső, zápor is előfordulhat, a nap második felében azonban már több-kevesebb napsütés is lehet. A délnyugati szél megerősödik. A délutáni hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. Késő estére 11-13 fok közé hűl a levegő. 

Péntek: többnyire felhős idő várható, emellett azonban napos időszakok is lehetnek. Néhol gyenge zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali órákra 7-9 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak. 

Szombat: túlnyomóan borult idő várható többfelé esővel, záporral. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: vasárnapra átvonul felettünk a front, ismét felszakadozik a felhőzet. A jövő hét elején visszatér az igazi tavasz, sok lesz a napsütés és jelentősen erősödik a nappali felmelegedés.  

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, somogy megye, kaposvár