A csapadékos időt okozó ciklon lassan távolodik térségünkből, mögötte északnyugati áramlással már szárazabb, hidegebb léghullámok érkeznek fölénk. A következő napokban már nem várható számottevő csapadék, a hőmérsékletek azonban elmaradnak majd az ilyenkor szokásostól.

Ma egy hidegfront vonul át hazánk felett, ennek hatására napközben már megszűnik a tartós eső, a késő délutáni óráktól pedig megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. Tovább gyengül a nappali felmelegedés, a délutáni órákban már csak 13-15 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatók, de az erős szél miatt ennél alacsonyabb lesz a hőérzetünk.

Hétfőtől már lenyugszik felettünk a hidegfront, mérséklődik a szél, ezért a derültebb éjszakákon erősen lehűl a levegő, főleg kedd hajnalban helyenként gyenge talaj menti fagy is előfordulhat majd. 

Napközben általában változóan felhős, napos időre számíthatunk, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. A több napsütés hatására kissé erősödik a nappali felmelegedés, de a 15-17 fok közötti értékek még így is elmaradnak majd az ilyenkor szokásostól.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

vasárnap.jpg

Vasárnap: eleinte borult idő várható többfelé újabb esővel, záporral, majd a délutáni óráktól csökken a csapadékhajlam, helyenként a felhőzet is felszakadozhat majd. Az északi, északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. Késő estére 9-11 fok közé hűl a levegő.

hétfő.jpg

Hétfő: felhőátvonulások várhatók, több-kevesebb napsütéssel. Legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul, de néhol gyenge talaj menti fagy is előfordulhat majd. A délutáni órákra 15-17 fok közé melegszik a levegő.

kedd.jpg

Kedd: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan fordulhat elő kisebb zápor. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, de a szélvédett, tartósan derült helyeken gyenge fagy is előfordulhat majd. A délutáni órákra 15-17 fok közé melegszik a levegő.

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét második felében egy Brit-szigetek közelében kialakuló ciklon előoldali áramlásába kerül a Kárpát-medence. Délire fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: talaj menti, hidegfront, hideg, fagy, időjárás