Megérkezett a CFS modell hosszútávú, anomália előrejelzése novemberre. A modell szélsőségektől mentes, összességében átlagos hőmérsékletű időt valószínűsít, átlagos, vagy valamivel az alatti csapadékhozamokkal.

A Kárpát-medence és környékén többnyire anticiklonális hatások uralkodhatnak, azaz nagyrészt az eseménytelen, csapadékmentes időszakok lehetnek túlsúlyban. A jelentős időjárás változásokat okozó frontok és ciklonok Európa északi és északnyugati területei felett vonulnak majd, okozva ezzel csapadékos, szeles időt. Ezek a frontok időnként érinthetik majd hazánkat is, megzavarva ezzel az eseménytelen időjárást.

A jövőhéten újabb jelentős változás kezdődik időjárásunkban. Egy Brit-szigetek felett kialakuló ciklon előoldali, meleg áramlásába kerülünk. A megélénkülő déli szél kisöpri a medencénkben megülepedett nyirkos, hideg levegőt, a sok napsütés hatására pedig erősödik a nappali felmelegedés. A hét közepén akár 16-20 fokos maximum hőmérsékleteket is mérhetünk majd, amelyek már jóval magasabbak a november elején megszokott értékekhez képest. Eleinte száraz idő várható, majd a hét második felében már nedvesebb léghullámok is érkeznek fölénk, ezért megjelenhetnek a záporok, csapadékosabbra fordulhat az idő. A mostani számítások szerint november 10. után érkezhet újabb lehűlés.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű. Jelentős változás esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.

null

A CFS modell hőmérsékleti anomália térképe novemberre. Térségünkben nem várható eltérés az átlagtól.

null

A CFS modell csapadék anomália előrejelzése novemberre.
Térségünkben negatív irányban tér el az anomália, azaz összességében átlag alatti csapadék valószínű a hónapban.

null

Hőmérsékleti előrejelzés a jövőhétre. Egy ciklon áramlási rendszerében meleg levegő érkezik a Kárpát-medence fölé.

null

A jövőhét csütörtökön valószínű maximum hőmérsékletek 2 méteres magasságban. Főleg a délnyugati megyékben, akár 16-20 fokot is mérhetünk majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szainay, november, időjárás