Több millió forintos támogatást adhat az állam a tisztán elektromos autók vásárlóinak – írja a Napi.hu cikke alapján az Index. A kedvezményt a korábban tervezett, ám az uniós jogszabályok miatt végül nem megvalósítható áfamentesség helyett vezetnék be.

Az NGM közölte, hogy tisztán elektromos autókra szerezhető csak meg a támogatás. Erre a kitételre azért van szükség, mert jelenleg olyan hibridhajtású kocsik is kaphatnak zöld rendszámot, amelyek csak minimális távolság megtételére képesek villanyhajtással.

A támogatás mértékét egy, a nemzetközi tapasztalatokat magába foglaló és a hazai viszonyokat is figyelembe vevő szempontrendszer alapján fogják meghatározni. Konkrét döntés még nem született, de a készülő programot ismerők szerint 10-12 milliós értékhatárig 2-3 millió forintot adhat az állam az elektromos autókra. Egy új kocsi egyébként nagyjából 8 millió forintért vásárolható meg.

elektromos autó

A támogatási program nem csak a lakossági autóvásárlás segítését foglalná magába, hanem azok terjedését és könnyű használatát is. Így töltőhálózat kiépítéséhez kaphatnak támogatást a jövőben a helyi önkormányzatok. Az erről szóló tender várhatóan a következő hónapokban jelenik meg.

Kaposváron az utóbbi időben egyre jobban terjednek a zöld rendszámos autók. A városgondokság és a vagyonkezelő is használ ilyen gépjárműveket, de egyre több magánszemély is használja, amivel Kaposváron a parkolás is igyenes.

Címkék: elektromos, állam, gazdaság, autó, támogatás, Kaposvár