Szikrázó napsütés, kék tenger. Tavaly az egyik legnépszerűbb úticél volt Görögország és a kisebb szigetek. Az utazási irodák tapasztalatai szerint a nyaralók most óvatosabbak, inkább kivárnak a görög foglalásoknál, pedig az utazási irodák is igyekeznek a megváltozott körülményekre reagálni.

-A repülőjáratoknál is fokozottabb a biztosnági ellenőrzés. Illetve ha az autóbuszokat nézzük akkor más útvonalakat keresünk mint ahol a migránsok közlekednek - mondta el Ivanics Henriett, a kaposvári Ibusz Utazási Iroda vezetője.

A nyaralni vágyók nemcsak a migránsok útvonalát szeretnék elkerülni hanem a terrortámadásokat is. Párizsba, Brüsszelbe és Isztambulba is érezhetően kevesebben utaznak repülővel. A pénzcentrum.hu gyűjtése szerint Brüsszelbe már 2500 forint környékén is lehet repülőjegyet venni, de egy milánói, berlini vagy isztambuli út is megúszható hétezer forintból.

-Az előfoglalásokkal az a tapasztalatunk itt az irodánkban, hogy lényegesen kevesebben választják. Helyette inkább Bulgáriába utaznak az emberek. Ott is nagyon jó 4-5 csillagos all inclusive szállodákat tudunk foglalni - számolt be Ripplné Palkovics Tímea, a Jetwing Travel utazásszervezője.

Az utazási irodák tapasztalatai szerint idén többen mennek majd a horvát, az olasz és a spanyol tengerparta. Az utazók egyénlieg autóval vágnak neki a nyaralásnak. De a távolkeleti utakat is többen választják. Egy friss felmérés szerint március elején 70 százalékkal több előfoglalás érkezett Horvátországba, illetve 60 százalékkal több a Balaton környéki településekre, mint 2015-ben. Ez azt jelenti, hogy már most szinte az összes szálláshely foglalt a főszezonban a Balatonon. Így a hazai turizmusban rekord évet várnak a vendéglátósok.

Címkék: terrorizmus, nyaralás, utazás, migráns, gazdaság