A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara a megyei vállalkozóknak tartott ma szakmai konferenciát, ahol az exportlehetőségekről tájékoztatták őket.

Idilli hangulat Horvátország kikötőjében. Jövőre a parton ugyanolyan eséllyel találkozhatnak a turisták magyar termékekkel, mint horváttal. Horvátország ugyanis július 1-étől az Unió teljes jogú tagja lesz.

- Az uniós csatlakozást követően eltűnnek a fizikai határok, így Magyarországnak megkönnyített kijárárása lesz a nagy tengerparti kikötőkhöz- mondja
a Kaporoncai Gazdasági Kamara elnöke, Miroslav Vitkovic.

Az előző évekhez képest 20 százalékkal nőtt a magyar termékek kivitele Horvátországba.

- Ma Magyarországról elsősorban gépek, berendezések, kész termékeket exportálunk, az exportunkban az energetikai kapcsolatok bővülése is érezteti hatását. - mondta a zágrábi Magyarország Nagykövetségének külgazdasági diplomatája, Scherczer Károly.

A mai szakmai konferencián a somogyi vállalkozókat a horvát exportról, a piaci lehetőségekről tájékoztatták.

- Olyan tapasztalatokat tudást tudunk kapni, amit át tudunk adni a mi vállalkozóinknak. A Somogy megyei vállalkozók olyan információkat kapjanak, amelyet a mindennapi munkában fel tudnak használni - mondta a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Varga József.

A horvátok élénken érdeklődnek többek között a magyar zöldségek és energetikai eszközök iránt, ezért főként ezekre érdemes koncentrálniuk a magyar vállalkozóknak.

Címkék: export, import, horvát, magyar, gazdaság