- Helyzet van, virágoznak az allergén növények, így a város ellenőrzési akcióba kezd – mondta dr. Kéki Zoltán helyszíni sajtótájékoztatón a kisgáti városrészben. – Törvény mondja ki, hogy a föld használója köteles védekezni a területén levő növényi károkozók, különösen a parlagfű virágzása ellen, melyet folyamatosan köteles megelőzni. Mi pedig ellenőrizni fogjuk, hogy mindenki eleget tett-e ennek a kötelezettségének. – tette hozzá a főjegyző.

A gyommentesítéssel és a parlagfűvel kapcsolatos eljárások száma növekszik. Tavaly 209 ügyben járt el az önkormányzati hatóság, idén már most meghaladta az eljárások száma az egy évvel ezelőttit.
A közterület-felügyelők folyamatosan járják majd az utcákat és ahol fertőzött területet találnak, felszólítják a tulajdonost, hogy 24 órán belül tegye rendbe területét. Amennyiben ennek nem tesz eleget, úgy a parlagfű-kommandó 72 órán belül elvégzi a kényszerkaszálást a tulajdonos költségére: Emellett növényvédelmi bírságot is kiszabnak, amelynek mértéke 15 ezer forinttól 5 millióig is terjedhet.

A 80/205 – 230-as ingyenes hívható parlagfű vonalon is bárki jelezheti, ha parlagfüves vagy kaszálatlan területet lát.
Az idősek és a betegek telkét - amennyiben nincs segítségük – Kaposvár városa kérésre ingyen lekaszálja.


Külterületen a Somogy Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága illetve a Földhivatal intézkedhet. Ők a bejelentések mellett műholdfelvételek alapján is ellenőriznek. Novák Csaba igazgató elmondta: idén is lesz mintateres légi felderítés, a nehezen megközelíthető területeket GPS-szel felszerelt helikopterrel ellenőrzik majd.

Címkék: Szita károly, razzia, parlagfű, kaposvár, somogy, gazdaság