Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 55/B. szakasza úgy rendelkezik, hogy: „az önkormányzati adóhatóság helyi adó, gépjárműadó vontakozásában a tízezer - magánszemélyek esetében az ezer – forintot elérő adótartozással rendelkező adózó nevét, címét és az adótartozás összegét az esedékességet követő 10. nap 0 órától a helyben szokásos módon közzéteheti.”

Kaposvár ennek alapján úgy döntött, hogy a magánszemélyek esetén a 100.000 forintos hátralékkal rendelkező adósok nevét, jogi személyek és jogi személlyel nem rendelkező gazdasági társaságok esetén pedig az egymillió forintot meghaladó adótartozással rendelkezők nevét nyilvánosságra hozza. A 2012. április 25-én rendelkezésre álló adatok szerint a listán jelenleg mintegy 291 magánszemély és 104 cég szerepel.  Többségük évek alatt halmozta fel ezt az összeget.

Célunk a jogkövető magatartás ösztönzése és az adójukat rendszeresen befizető kaposvári polgárok védelme.  Ezért ha valaki rendezi tartozását, úgy lekerül a listáról.

Ezzel egyidejűleg az 1.000 forint feletti tartozással rendelkező magánszemélyek és a 10.000 forintot meghaladó adóhátralékkal bíró adózókat felszólítja, hogy május 31-ig rendezzék tartozásukat. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, úgy a határidő lejártát követően ők is felkerülnek a nyilvános listára - áll Kaposvár címzetes főjegyzőjének, Dr. Kéki Zoltánnak a közleményében.

Címkék: Kéki, főjegyző, közlemény, adós, lista, Kaposvár, gazdaság