A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban két nappal ezelőtt aláírták  azt a menetrend-módosítást, amely szerint április 15-től 10-13 százalékkal csökken a személyvonatok száma – értesült a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke. Kiss László a Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta: mindez azt jelenti, hogy 414 vonattal kevesebb fog közlekedni naponta. A hivatalos bejelentés március végéig várható – tette hozzá.

Kiss László szerint a járatritkítás adott térségeket különösen sújtani fog. A fővárosi agglomerációban ugyan nem csökken a járatok száma, de Somogy, Békés, Fejér, illetve különösen Komárom-Esztergom megyében jóval kevesebb vonat fog közlekedni – hívta fel a figyelmet.

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke kifogásolta, hogy míg korábban a kormány kommunikációjában a vasúti közlekedés prioritása szerepelt, ezzel szemben amikor a párhuzamosságok felszámolásáról van szó, az mindig a vasúti közlekedést érinti, a buszokat sosem – mutatott rá.

A szakszervezetek keresik a módját, hogy fellépjenek a járatritkítás ellen, amely komoly foglalkoztatási gondokat is okozhat – tette hozzá.

A törvénytervezet szerint Somogyban a Kaposvár - Siófok vonalon 2 járat, míg a Gyékényes - Pécs vonalon 5 járat szűnne meg. Az utóbbi szakaszon pedig további 4 vonat menetrendje módosulna.

A Nemzeti Fejlesztési minisztérium államtitkára, Völner Pál az Indexnek elmondta: a kiszivárgott dokumentumot ugyan nem olvasta, de pontatlannak találja a benne szereplő adatokat. Abban viszont biztos, hogy vonalakat nem zárnak be, csak ésszerűsítik a menetrendet. Hozzátette: a vasútnál tömeges elbocsájtások nem várhatóak, a járatok ritkításával azonban csaknem 8 milliárd forintot spórolhat a MÁV.

Forrás: index

Címkék: jár, majd, szakszervezet, kevesebb, vonat, gazdaság