A vállalkozások e trükközéssel a jövedelmüket igyekeznek minimalizálni.

A NAV-tól kapott tájékoztatás konkrét esetet is említ. Egy fuvarozó vállalkozó egyrészt több számlát is (jellemzően üzemanyag számlát) elszámolt költségként, amely kiadások bizonyíthatóan nem a vállalkozásé voltak.

A vállalkozó az általa üzemeltetett gépjárművekhez üzemanyag kártyákkal rendelkezett, azonban költségként egyéb üzemanyag beszerzésekről szóló számlákat is érvényesíteni akart, amelyeket valós futásteljesítményekkel nem tudott alátámasztani.

fuvar

Ugyanakkor korábbi alkalmazottjait vállalkozóként foglalkoztatta tovább, amellyel jelentős járulékfizetési kötelezettség alól bújt ki.

A NAV szerint a vállalkozók továbbra is előszeretettel kötnek vállalkozói szerződést korábbi alkalmazottaikkal. Az említett ügyben a revízió vizsgálta a gépjárművezetőkkel kötött vállalkozási szerződések tartalmát, és megállapította, hogy mind a szerződés tartalma, mind a munkavégzés körülményei munkaszerződésre utaló jegyeket tartalmaznak.

A vállalkozói (megbízási) szerződéseket a revízió munkaszerződésekké minősítette át, melynek következtében a kifizetett összegeket munkabérnek tekintette, és utána járulék és adófizetési kötelezettséget állapított meg. A megállapított adó és járulék különbözet több tízmillió forintos nagyságrendet tett ki.

Címkék: Adócsalás, trükközés, foglalkoztatás, számla, adóhatóság, gazdaság