A tervekről Füstös Gábor, a cég halgazdálkodási és horgászturisztikai igazgatója tájékoztatta az MTI-t.

Mint kifejtette, a társaság célja elsősorban a 25-35 ezerre becsült, évek óta stagnálást mutató balatoni horgásztörzsközönség minél jobb kiszolgálása, amelyhez eddig nem álltak rendelkezésre megbízható adatok, ezért is szükséges az egységes balatoni fogási napló bevezetése.

A fogási napló a halászati törvény által meghatározott dokumentum, melyet a halászati jogosultnak kell kiadnia a területi engedélyhez. Eddig többféle, különböző horgászszervezetek által kibocsátott, balatoni "rovatot" is tartalmazó fogási napló volt érvényben, amelyek kitöltése nem volt egyértelmű a horgászok számára, és amelyek nem minden esetben jutottak vissza a balatoni halgazdálkodásért felelős társasághoz. A halgazdálkodási Zrt. ezért kezdeményezi a horgászszervezeteknél, hogy 2012-től a naplójukban ne szerepeljen a Balaton, és jövő évtől a Balatonon kizárólag a cég által kibocsátott fogási napló legyen forgalomban. Az új rendszertől és az új fogási naplótól azt remélik, hogy az eddiginél jóval pontosabb adatok állnak majd rendelkezésre a horgászfogásokról, a balatoni horgászok szokásairól, és a méretkorlátozással védett halak esetében a fogás időpontjának kötelező feltüntetése segíti az ellenőrzést is.

A jövőre érvénybe léptetni kívánt, új balatoni horgászrendben egyebek közt a horgászok által szorgalmazott tilalmi idő visszaállításáról, és a horgászzsákmány értékesítésének korlátozásáról is szó lesz, amely azt követően véglegesedik, hogy a horgásztársadalom kifejti a cég www.balatonihalgazdalkodas.hu honlapon jövő héten közzéteendő tervekkel kapcsolatos álláspontját.

Forrás:MTI, STOP.hu

Címkék: rend, horgász, változás, balaton, Somogy, gazdaság