Nem engedi szabadnapra és napi 16-18 órát dolgoztatja minimálbérért a munkavállalókat egy balatoni vendéglátós szerint több munkáltató a Balaton környékén. Fizetésükből pedig a szállásdíjat és az étkezést is levonják.
- Napi 16-18 órát dolgoztatnak néha minimálbérrel és a jelenléti íveket is maszkírozzák, ami azt jelenti, hogy a per pillanatnyi belépésnél, tehát munkába állásnál a valós időt írják be, de későbbiekben 4-6 órákat kell nekik bejelenteni arra az esetre, ha valami ellenőrzés történik - mondja egy neve elhallgatását kérő munkavállaló.

A diákok esetében sincs ez másként. A vendéglátós elmondta:  18 év alatti fiatalok is dolgoznak az éjszakában.


fekete munka

Gyakori a bejelentés nélküli foglalkoztatás -tudtuk meg az adóhivatal sajtóreferensétől. Fülöp Eszter elmondta: fontos, hogy a munkaszerződés még munkába lépés előtt a dolgozó kezében legyen. Ezt fokozottan ellenőrzik is a szezonban. A sajtóreferens szerint a diákok foglalkoztathatók munkaviszony, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony, illetve egyszerűsített foglalkoztatás keretében, továbbá szakmai gyakorlat alatt tanulószerződéssel és tanulószerződés nélkül. Nagyon fontos, hogy a kifizetés csak adóazonosító jel birtokában teljesíthető.

Balaton


Kaposvárról sok fiatal utazik nyáron a Balaton-partra, hogy pénzt keressen. Az elmúlt években a fizetés elmaradása és napi akár 14 órás munkaidő miatt panaszkodtak legtöbben a Fürge Diák Iskolaszövetkezet vezetőjének. Tóth Gábor szerint az utóbbi időben csökkent az ilyen esetek száma. Azt mondja: már idén is előfordult, hogy lógó orral érkezett ide valaki, hogy szeretne munkát. Ahol próbálkozott, ott ugyanis nem fizették ki őt úgy, ahogy meg volt beszélve.


A tanulókat ezért tájékoztatják a legfontosabb szabályokról. Tóth Gábor azt mondja:  próbálnak segítséget nyújtani egy munkaerőpiaci kalauzzal, amit a pécsi egyetem lektorált, benne van mindaz a munkajogi szabály, ami rájuk vonatkozhat itt a nyári időszakban.
A kiadványhoz bárki hozzájuthat az iskolaszövetkezeteknél.

8-10-szer annyi diák vállal munkát nyáron, mint az év többi részében. Többségük diákszövetkezeten keresztül, de akadnak olyanok is akik egyénileg próbálnak szerencsét.Néhány jótanács nekik.

Ha a tanuló diákszövetkezetnél vállal munkát, akkor ők válnak munkáltatóvá s nem az a cég ahova kiközvetítik. Így a munkabér kifizetését garantálják a szövetkezetek, valamint képviselik a diákok érdekeit és jogait. A megkérdezett diákszövetkezetektől megtudtuk, hogy a nyári időszak, kiemelt fontosságú az iskola mellett munkát vállalók körében. A legkeresettebb állások közé tartoznak az irodai adminisztrációs, valamint az áruházi munkák. De továbbra is slágernek számít a tanulók körében, hogy a Balatonon dolgozzanak. A helyzet itt viszont annyival nehezebb, hogy a diáknak a szállásról magának kell gondoskodnia. A diákszövetkezetek vezetői ezekkel az állásokkal kapcsolatban külön kiemelték, hogy még körültekintőbben kell eljárni, mivel rengeteg visszaélés tapasztalható, például hogy túlhajszolják a diákokat, vagy a bérüket nem fizetik ki. Megjegyezték, hogy itt is biztonságot jelentenek a szövetkezetek, mivel ha a munkaadó nem fizet, ők akkor is kifizetik a diákok bérét. Amennyiben az önállóan munkavállalás mellett döntünk fokozottabban oda kell figyelni, hogy milyen munkaszerződést kötünk.

Néhány jótanács:


A diákokra ugyanazok a személyi adózási szabályok és kedvezmények vonatkoznak mint a többi munkavállalóra. Az érvényes törvények tekintetében, ha a diák munkaszerződéssel vállal állást, a munkabér minimális összege nem lehet kevesebb 78 000 forintnál. Amennyiben a munkakör betöltése középfokú végzettséget vagy szakképesítést igényel, ez az összeg 94 000 forintra emelkedik. Ha megbízási jogviszonyban foglalkoztatják a tanulót, a jövedelem mértékétől függ a biztosítottá válás. Ez azt jelenti, hogy ha a havi jövedelem eléri a minimálbér 30%-át, a diák biztosítottá válik, és a munkáltatónak kell kifizetnie utána a járulékokat. Ha nem éri el ezt az összeget, akkor viszont nem válik biztosítottá a tanuló. Ezáltal saját magának kell befizetni a személyi jövedelemadó előleget és a 27%-os egészségügyi hozzájárulást. Egyszerűsített foglalkoztatás esetén, 840 ezer forintot el nem érő jövedelemről a diáknak nem kell adóbevallást készítenie. Ezek mellett a diákok részesülhetnek béren kívüli juttatásból is: például üdülési csekk, étkezési utalvány.
Az APEH idén is fokozott ellenőrzésekbe kezd a diákok számára is népszerű idegenforgalmi ágazatban. Kiemelten vizsgálják a szabályos foglalkoztatást. Céljuk, hogy a folyamatosan csökkenő adózási morálon javítsanak, valamint visszaszorítsák a visszaéléseket és a fekete munkát.

Címkék: fekete, part, munka, Balaton, Somogy, gazdaság