Mindössze annyi, hogy meghosszabbította a kormány a kilakoltatási moratóriumot. Ám ez idő alatt havonta – a becslések szerint – 5-6 ezerrel nőhet a bajba jutott hitelesek száma.

Most, úgy tűnik, végre közel a megoldás – adta hírül több országos sajtóorgánum is Gyuris Dánielre, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagjára hivatkozva. A hírek szerint küszöbön áll a megegyezés a kormány, a bankok és a hiteleseket képviselő civil szervezetek között. Csodákat persze nem ígérnek, hisz általános véleményük, hogy a bajba jutott adósok problémáját elsősorban egymás közt kell megoldaniuk a bankoknak és az ügyfeleknek. De az is egyértelmű, hogy az államnak ehhez meg kell teremtenie a megfelelő kereteket és a jogszabályi hátteret. Vagyis senki se számítson arra, hogy adósságát a bank "elfelejti", netán az állam majd kifizeti helyette. Azt az utolsó fillérig rendezni kell – csak nem mindegy, hogyan.

Az egyeztetésekről kiszivárgott részletek szerint például megoldás lehetne egy kedvezményes hitelkonstrukció, állami kamattámogatással. Az adósok többségének helyzetét ugyanis megoldaná, hogy ha értékesítené tudná ingatlanát, megfelelő áron, és egy olcsóbb lakást vásárolhatna. A hangsúly itt a "jó áron" van. Jelenleg ugyanis sokan kerültek abba a helyzetbe az árfolyamváltozás és az ingatlanárak csökkenése miatt, hogy hiába tettek le annak idején még több milliós önerőt is, most nemcsak hogy azt is elveszítenék, de annyit sem kapnának a lakásukért, amennyiből a kölcsönt visszafizethetnék. Azért, hogy jó áron adhassák el a lakásokat, fel kellene pezsdíteni az ingatlanpiacot, például egy olyan konstrukcióval, hogy azok a vásárlók, akik a nehéz helyzetbe került adósok ingatlanjait veszik meg, kedvezményes, államilag támogatott hitelt vehetnének igénybe.

A szakemberek szerint az árfolyamrögzítés nem lehetséges. De van megoldás arra, hogy az ügyfelek ne legyenek ilyen mértékben kitéve az árfolyam-ingadozásoknak. Például a svájci frank jelentősen elmozdulna az átlagos árfolyamtól, és az ingadozás elér egy határt, az adós törlesztőrészlete afölött már nem követi tovább az árfolyamot, hanem egy előre meghatározott felső határérték alapján számítják ki a bankok.

Azon esetekben, amikor már piaci eszközökkel nem kezelhető a helyzet, szociális bérlakásokká kellene átalakítani a jelenleg hitelezők tulajdonában lévő lakásokat.Amennyiben szociálisan indokolt, az állam az ügyféltől lakást, a banktól pedig követelést vásárolhat.

Címkék: mentőcsomag, hitelesek, értékesítés, bankok, árfolyam, gazdaság