Tavaly a Somogy megyei adózók által legnagyobb mértékben kedvezményezett terület az egészségügy, oktatás, környezetvédelem, állatvédelem voltak, 40143 adózó rendelkezett, 129.269.709 Ft összegben.

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan az adózók idén is rendelkezhetnek a befizetett adójuk 1+1 százalékáról. A magánszemélyeknek a teljesített bevallási kötelezettségük formájától függetlenül, illetve az egyéni vállalkozóknak és őstermelőknek akkor, ha összevonás alá eső jövedelmet szereztek lehetőségük van rendelkezni az adó meghatározott részéről.

A felajánlás kedvezményezettje civil és egyházi kedvezményezett lehet. Mindkét csoportból egy – egy szervezet részére lehet a felajánlást megtenni. A civil kedvezményezett esetén annak adószámát, míg egyházi kedvezményezett esetén annak technikai azonosító számát kell a nyilatkozaton feltüntetni.

Felajánlását jogszerűen akkor teheti meg az adózó, ha a bevallás benyújtására nyitva álló határidőig az adót megfizette. Megfizetettnek minősül az adó abban az esetben is, ha 4 hónapon keresztül havonta egyenlő részletekben történik a teljesítés ( a bevallásban választható e lehetőség, akkor ha 100.000 Ft-ot meg nem haladó adófizetési kötelezettsége keletkezik a magánszemélynek) vagy az adóhatóság maximum 12 havi részletfizetést engedélyezett és az adózó a kötelezettségének maradéktalanul eleget tett.

Lényeges változás az idei évben, hogy már nem megengedett az az eljárás, hogy a magánszemély rendelkező nyilatkozatát lezárt, azonosító jelével ellátott borítékban, a bevallási csomagjában elhelyezve nyújtsa be a Hivatalhoz. A bevallási garnitúra ún. EGYSZA lapján van lehetőségük az adózóknak rendelkezni adójuk 1+1%-ról akár papír alapon, akár nyomtatványkitöltő programmal töltik ki bevallásukat. Bevallási kötelezettségét elektronikusan teljesítő adózó ugyancsak az ügyfélkapun keresztül tudja megküldeni nyilatkozatát. Abban az esetben, ha az elektronikus úton benyújtott bevallást a magánszemély helyett meghatalmazottja küldi, a meghatalmazásnak (T180-as adatlap) ki kell terjednie a rendelkező nyilatkozat elektronikus továbbítására is. Ha a magánszemély munkáltatói adómegállapítás keretében teljesíti adókötelezettségét és rendelkezni kíván adójáról, a nyilatkozatát 2011. május 10-ig lezárt, azonosító jelével ellátott, aláírt borítékban adhatja le a munkáltatójának, aki május 20-ig juttatja el az adóhatóságnak. A rendelkező nyilatkozat a bevallástól függetlenül is benyújtható az adóhatósághoz, vagyis ha az adózó bevallásában elfelejtetett rendelkezni, akkor a rendelkező nyilatkozatát lezárt, azonosító jelével ellátott borítékban postán vagy személyesen juttathatja el az adóhatósághoz vagy ügyfélkapun keresztül a 10EGYSZA elektronikus űrlap kitöltésével rendelkezhet. Érvényesen rendelkezni 2011. május 20-ig (a bevallás benyújtására előírt határidőtől függetlenül) lehet. A határidő elmulasztása jogvesztő, vagyis az ezt követően benyújtott nyilatkozat érvénytelen, melynek tényéről az adóhatóság határozatában értesíti a magánszemélyt.

Címkék: adózók, egy százalék, gazdaság