A hétvégén kidőlt egy iharosi ház fala. A háromtagú család az önkormányzat segítségével másik házba költözhet. Ez a vályogház idén a harmadik, ami lakhatatlanná vált Somogyban.
Az iharosi polgármester, Horváth Győző elmondta: településen sok elhagyott, romos vályogház van, ami már megközelíthetetlen. A 70-es évektől kezdtek eltűnni a faluból a tömésházak. Most 3-4 olyan vályogház lehet a faluban, ami esetleg a következő években gondot okozhat.
A vései polgármester szerint az ottani vályogházak jó állapotban vannak. Bertók László elmondta:  30-40 olyan épület van  a faluban, ami kifejezetten vályogház. Ezek döntő többségében laknak, ezekkel a házakkal nincsen gond. 3-4 ház van a faluban, ami életveszélyes állapotban van, de ezeket évek óta nem lakják.
Tavaly 36 vályogház károsodott meg a megyében a csapadékos idő miatt. 51 embert kellett kiköltöztetni. Soha ennyi ilyen esetük nem volt még a katasztrófavédőknek.   
2010-ben több mint 60 vis maior kérelmet nyújtottak be a megyei katasztrófavédelemhez, mert ingatlanjukban kár keletkezett. Nem mindegyik tömésház volt. Közülük ketten kaptak támogatást


Címkék: kiköltözni, vályogház, lakhatatlan, csapadék, gazdaság