nemzetisajtáj

Az utazó minisztériumnak is titulált szociális tárca hétfőn a régióban dolgozó munkatársak elképzeléseire volt kíváncsi. Megváltoztatnák a segélyezési rendszert és a intézményhálózat finanszírozásást is.

- Ma viszont hazánkban a szociális segélyezési rendszer nem segíti, hanem akadályozza a szegénységből való kitörést. Mégpedig azért, mert nagyon gyenge a motivációs hatása - mondta Szita Károly polgármester.

Kaposvár polgármestere köszöntőjében rögtön karakteres véleménnyel segítette a Nemzeti Erőforrás Minisztérium munkáját. Ahogyan neki is, a legtöbb szakembernek a segélyezési rendszerrel van problémája. Ennek változtatása már körvonalazódik.

- A segélyezés és a munkával szerzett jövedelem el fog egymástól szakadni. Az is látható, hogy a segélyekhez való hozzájutáshoz sokan kihasználják azokat a pontokat, amik még bent vannak - mondta Nyitrai Imre a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára.

Sok a visszaélés a szakember szerint. Ezért nagyobb szabadságot adna a jegyzőknek, az önkormányzatoknak. Az intézmények támogatására is tettek javaslatot a régiós szakemberek.

- A valóban rászorult, idős, beteg embereket, pszichiátriai gondozó intézmények az eddiginél magasabb állami támogatást kapjanak. Az üzleti alapon, haszonszerzésből működő, sokszor illegális vagy félillegális intézmények pedig ne juthassanak hozzá - mondta Varga Zsolt a Somogy Megyei Idősügyi Tanács titkára.

Az itt elhangzott javaslatok bekerülnek a jövő év elejére elkészülő Nemzeti Szociálpolitikai Koncepcióba. Ami alapjául szolgál majd az új törvényeknek.

Címkék: Nyitrai Imre, Varga Zsolt, Szita Károly, gazdaság