Van, ahol a parlagfű majdnem akkora, mint a napraforgó. A megyei földhivatal munkatársai épp az ilyen területeket ellenőrzik. Le is fotózzák ezeket, mert sokszor a földtulajdonosok vitatják, hogy vétkesek. Póré Anita, a megyei földhivatal mezőgazdásza elmondta: a helyszínen jegyzőkönyvet vesznek fel, a többit adatot a földhasználót vagy a tulajdonost az csak bent tudják elválogatni. Júliustól kezdték az ellenőrzést, még nagyon az elején vannak. A földhivatal munkatársa azt mondja: augusztusban lesz a parlagfűdömping. 2005 óta ellenőriznek, azóta egyre kevesebb a gyom. Tavaly 1400 hektáron mérték be a parlagfüvet. Ez a somogyi termőterület fél százaléka, mégis országosan a második legtöbb. Ezért a növényvédelmi igazgatóság 50 millió forint bírságot szabott ki tavaly.

parlagfu

Póré Anita, a megyei földhivatal mezőgazdásza hozzátette: a földek 85%-a tarlóterület volt, ami azt jelenti, hogy a gazdák nem végezték el megfelelő időben az újabb munkákat, és emiatt a kedvező időjárás miatt feljött a parlagfű. Ezért idén is a műveletlen földeket ellenőrzik leginkább. A belterületeken az önkormányzat jár el. Idén Kaposváron már csaknem 140 lakossági bejelentés érkezett, tavaly a hasonló időszakban kevesebb, mint 100. 2009-ben összesen 150 határozatot hozott az önkormányzat, azért, hogy a tulajdonos kaszáljon. Mindössze egyszer kellett kényszerkaszálást elrendelni a megyeszékhelyen.

Farkas Edit Kaposvár aljegyzője a KaposPontnak elmondta: általában a határozatban foglaltakat az ingatlan tulajdonosai komolyan veszik és kaszálják a területet. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehetne parlagfüvet találni a városban. Ezért is kéri az aljegyző, hogy mindenki önként tegyen eleget törvényi kötelezettségének. A parlagfű pollenje még nem jelentős a légtérben, azonban 1-2 hét múlva már tüsszöghetnek tőle az allergiások.

Címkék: parlagfű, földhivatal, pollen, ellenőrzés, Kaposvár, gazdaság