A megyében egyébként óriási az ingatlan túlkínálat, ezért olcsón lehet házat, lakást vásárolni.

Ez az amit keresenek az ügyfelek Kaposváron mostanában. 2 és fél szobás panellakás, szigetelt házban, műanyag nyílászáróval, átlagos állapotban. Ennek 7,1 millió az ára.

Az ügyfelek csaknem 80%-a ilyent akar venni. 10-15%-uk szeretne téglalakást, és csak 5%-uk keres családi házat az irodában. A túlkínálat óriási, az árak pedig nagyot estek tavaly óta. Panelt csaknem 2 millióval olcsóbban lehet venni.

deviza

Aki vásárol, már január óta forint alapú hitelt vesz föl erre a célra, az ügyfelek kifejezetten ezt kérik. A forint alapú hitelnél ugyanis a jelzálogosított ingatlan 75%-áig lehet hitelt kérni, devizában ez az összeg kisebb volt. Július 1-től pedig fel sem lehet venni.

- A későbbiek folyamán esetleg olyan hatásokkal lehet számolni, hogy a jelenlegi alacsony alapkamat változhat, nőhet és ezáltal a forint alapú törlesztőrészletek is nőhetnek és ez kellemetlen lehet a hitelfelvevők részére - mondta Oláh Miklós, vezető Géniusz '99 ingatlanközvetítő.

Oláh Miklós szerint az alapkamat akár duplája is lehet a mostaninak később. A hitelközvevítő szerint viszont erre kevés az esély.

Lényegesen kisebb kocázatot jelent ez az ügyfél számára, mintha devizában venné fel. Ezt az ügyfelek már korábban észrevették.

- Mi azt tapasztaljuk, hogy az ügyfelek számára már így az elmúlt 2 hónapba így stablibbá vált, illetve visszajött a forintban történtő hitelezésre vonatkozó hitelfelvételi kedv - szögezte le Bán Zsolt lakossági üzletágvezető. Most az euro alapú és forint alapú hitel törlesztési részletei között minimális az eltérés-mondja a szakember.

Például ha valaki 5 millió forint kölcsönt vesz fel forintban, annak 44 ezer a törlesztőrészlete, ha euróban vehetné fel, akkor 41 ezer 600. Ám ez utóbbi az árfolyammal változna.

Több pénzintézetet is megkerestünk a témában. Ám mivel a jogszabály szövege még nincs meg pontosan, hiszen visszamenőleg fog életbe lépni július 1-től, ezért nem kívántak kameránk elé állni.

Címkék: Bán Zsolt, Oláh Miklós, devizahitel, gazdaság