A beruházás 124 millió forintba került, ennek 20 százalékát uniós pályázaton nyerte el a város. Kaposvár idén több mint félmilliárd forintot költ energiatakarékosságot célzó fejlesztésre.

512 millió forintot költ idén Kaposvár energia-megtakarítást célzó beruházásokra, s ezzel 112 millió forint takarítható meg évente - jelentette be Szita Károly polgármester hétfőn délelőtt a városházán.

- Mivel az áram- és gázárak folyamatosan emelkednek, Kaposvár egyre nagyobb figyelmet fordít az energiatakarékossági beruházásokra. 2010-ben csak a közvilágítási rendszerre és a cukorgyárat a városi fürdővel összekötő gázvezeték megépítésére 390 millió forintot költünk, s ezzel 75 millió forintot fogunk évente megtakarítani - mondta Szita Károly.

Az elmúlt hónapokban a közvilágítási lámpatestek eddig visszamaradó negyedét energiatakarékosra cserélték, április végéig 2254 korszerű lámpát szereltek fel 124 millió forintból. Emellett elektromágneses átalakító berendezéseket is telepítenek a szakemberek 180 millió forintból, ezek használatával további 25-35 százalékkal csökkenthető a közvilágítási költség.

- Közbeszerzésen dőlt el, hogy a mi cégünk végezheti el a korszerűsítést. A megfelelő ár mellett előnyt jelentett az országos tapasztalatunk, referenciáink és az is, hogy vállaltuk: a lehető legkevesebb kellemetlenséggel jár majd az átalakítás - mondta Gasztonyi László, a Vill-Korr Hungária Kft. ügyvezetője.

A közvilágítási rendszer részbeni cseréjéről szóló projektzáró sajtótájékoztatón elhangzott: a somogyi megyeszékhely a gázellátás területén is olcsóbb megoldásokat keres. Szita Károly a jövőt érintő beruházásokról elmondta: ősszel megkezdődik a Füredi II-es laktanya melletti volt lőtéren a biomassza üzem építése. Az önkormányzat már szerződést kötött a szolgáltatóval, ennek eredményeképpen az üzem elkészülte után várhatóan 20 százalékkal csökkenhet a távfűtés díja.

A Klebelsberg középiskolai kollégiumban a napenergiát fogják hasznosítani, azzal látják el a 450 diák melegvíz igényét, valamint az épületben lévő uszoda vizét is azzal fűtik majd. A beruházással 8,8 millió forint takarítható meg évente.

Címkék: gazdaság