euro


A 270 forint alatti szinten stabilizálódott az euró jegyzése kedden reggel; a nemzetközi bankközi devizapiacon egy euró 269,37 forintot ért 7 órakor a hétfő esti 269,62 forint után. A múlt hét elején még a 263-as euró jegyzés környékén mozgott forint árfolyama, majd a térségi devizákkal együtt jelentősen gyengült a görög adósságválság elmérgesedése miatt. A hét végére aztán az adósságrendezés körvonalazódó ütemtervének hatására valamelyest megnyugodtak a piacok, és a térségbeli devizák korrigálhatták az elszenvedett veszteségek egy részét. A forint árfolyama így 270 forint/eurós szint alatt stabilizálódott.

A forint árfolyamát a következő napokban is a görög válság alakulásával párhuzamosan változó nemzetközi befektetői hangulat határozza meg. Rövid távon akár erősödhet is a forint, hiszen a görög parlament már szerdán elkezdi megvitatni az EU-IMF támogatási csomaghoz kapcsolódó reformprogramot - mondják elemzők.

A hosszabb távú kilátásokat illetően nincs teljes egyetértés elemzői körökben. Főként az új magyar kormány várható deficitcél-módosítási törekvéseinek lehetséges hatásairól alkotott vélemények térnek el egymástól - írta reggeli összefoglalójában a DowJones hírügynökség.

A svájci frankhoz képest szinte nem változott a forint; a frankot 188,17 forinton jegyezték kedden reggel, az előző esti 188,20 forint után.

Címkék: euro, gazdaság