Kukorica

Tunéziába viszik a somogyi kukoricát. Kaposvárról indulnak a tehervagonok. Hónapokig állt a termelők gabonája a raktárakban, veszteséges lett volna eladni. A gazdakörök megyei vezetője szerint azonban most is kilátástalan a helyzet.

Vasúti tehervagonokba rakják a kukoricát a kaposvári Izzó utcában. Húszezer tonna somogyi kukoricával Tunézia felé indulnak a napokban. Csirkék elesége lesz. Megvizsgálták, és jó a minősége. Pedig hónapok óta raktárakban állt a somogyi kukorica fele, mert keveset kínáltak érte.

Varga István, MG Produkt Kft. logisztikai vezetője szerint elindult a piac. A Kft-nek sikerült Észak-Afrikában olyan piacot találni, amit már tavaly is kiszolgáltak. Eddig úgy néz ki, 2010-re is lesznek megrendeléseik.

Tavaly 27 ezer forintért vásárolták fel tonnánként a kukoricát. Ezer forinttal kevesebbért, mint egy éve.

- Ezer forint árdifferencia a kukorica ágazat szereplői számára 750 millió forint árbevétel kiesést, vagy többlet árbevételt jelent. Az elmúlt hetekben úgy tűnik, hogy stabilizálódott a kukorica piac. Az átlagár 30 ezer forint körül alakult - fogalmazott Varga Gábor, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal megyei főigazgatója.

Nem így gondolja a magyar gazdakörök megyei elnöke. Szabó Tamás szerint az járt jól, aki az aratás után eladta a kukoricát.

- Ha el tudná adni, akkor is a betakarítási árnál 30 százalékkal olcsóbb a kukorica vagy a búza ára most - magyarázta Szabó Tamás, a MAGOSZ megyei elnöke. - De ha nem tudta eladni, akkor nem jut a pénzéhez, hitelt nem kap, a forgó eszköz hitelek is lejáróban vannak, tehát kilátástalan a helyzet.

Szabó Tamás szerint több száz somogyi gazda mehet csődbe.

Címkék: kukorica, mezőgazdaság