Tanfolyamok

A Kapospont szerkesztőségét többen is megkeresték, hogy szinte képtelenség a képzésekre bejutni. A munkügyi központ azt mondta: ennyire futja a pénzükből.

A több mint 28 ezer somogyi álláskeresőből minden harmadik már egy éve munka nélkül van. Ők csak az átképzésekben bízhatnak. Szerkesztségünket többen is megkeresték azzal a panasszal, hogy hónapok óta szeretnének bejutni egy-egy tanfolyamra, de mindig azt mondják nekik, hogy már telítettek ezek a képzések. Közülük azonban senki nem kívánt nyilatkozni.

Tavaly Somogyban 117 tanfolyam indult a munkaügyi központ szervezésében. 2000 embert képeztek át. Idén erre még több pénz jut, és a tervek szerint több képzés is indul. Jelenleg 37 tanfolyam van, a többit év közben indítják a munkaerőpiaci igények szerint.

Ám így is csak minden 14. munkanélküli kerül be valamilyen képzésre. Pedig, akik ezeken részt vehetnek, jelentősen könnyebben helyezkednek el. A Térségi Integrált Központok, az iparkamarák, üzemek, gyárak igényeihez igazítják ugyanis a képzéseket.

- Nyilván a rendszer és a jogszabályok sem garantálhatnak 100 százalékos elhelyezkedési valószínűséget a képzésben résztvevők számára. De a megfigyeléseink szerint 70-90 százalék között mozog azoknak az aránya, akik egy sikeresen befejezett képzés következtében el tudnak helyezkedni - fogalmazott dr. Kékes Ferenc, a regionális munkaügyi központ általános főigazgató-helyettese.

A mostani igények szerint falusi vendéglátó, szállodai asszisztens, ápoló, vendéglátós és számítógépes tanfolyamok indultak év elején a megyében.

Címkék: Munkaügyi központ, álláskeresők, gazdaság