besz_3.jpg

A  Magyar  Vöröskereszt  hetedik  alkalommal  indította  el  Balatoni  Elsősegélynyújtó  Szolgálatát  12 Balaton-parti település 19 strandján, július 1. és augusztus 22. között.
A programban résztvevő közel 300 fiatal önkéntes minden nap délelőtt 10 és este 6 óra között látta el a vízben és vízparton szerzett sérüléseket. Az idei szezonban erre, 3442 esetben volt szükség. A rendelkezésre álló források ugyan kevesebb helyszínen tették lehetővé az elsősegélynyújtó pontok jelenlétét, ennek ellenére nőtt az egy strandra eső ellátások száma. A  legtöbben  kagyló  okozta  vágás  miatt  fordultak a vöröskereszthez, de jellemző sérülés volt még a rovarcsípés, a ficam és a kisebb sportsérülések is. Mentőhívásra  36  esetben volt szükség - tájékoztatott a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezetének szakmai vezetője, Gyarmati László.

besz_4.jpg


A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat fiataljai 2007 óta  23 664  sérülést láttak el. A szolgálat indulása óta  négyszer történt közvetlen életmentő beavatkozás, ebből tavaly nyáron két alkalommal. Idén is volt  defibrillátor az elsősegélynyújtó önkénteseknél, ezekből  hatot  a Magyar Vöröskereszt  biztosította szolgálathoz.

besz_1.jpg


„A  Magyar  Vöröskereszt  Balatoni  Elsősegélynyújtó  Szolgálata  az  előző  évekhez  hasonlóan  idén  is támogatók  bevonásával  valósulhatott  meg.  A  program  évek  óta  tartó  sikerét  az  elsősegélynyújtó  önkéntesek mellett támogatóinknak is köszönhetjük. E mellett a Magyar Vöröskereszt nagy hangsúlyt  fektet  arra,  hogy  a  szolgálat  segítse  az  Országos  Mentőszolgálat  szakemberinek  munkáját  is.”  – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. Hozzátette: „Bízunk  benne,  hogy  jövőre  is  elindíthatjuk  a  programot,  hiszen  az  elmúlt  évek  tapasztalatai  és  a  számok  is  azt  igazolják,  hogy  szükséges  és  biztonságot  jelent  a  vöröskeresztes  elsősegélynyújtó pontok működése a tó körül."

besz_2.jpg

(Fotók: Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete)

Címkék: kagyló, vörös, kereszt, balaton, magyar, somogy, egészségügyi anyagok