Az orvosok szerint kétharmadukat meg lehetne menteni, ha többen ismernék az újraélesztés módszerét.

Somogyban néhány évvel ezelőtt egy, a helyi sportéletben is jól ismert, kaposvári üzlettulajdonos vesztette így életét, az országban pedig legutóbb egy kiskunfélegyházi szakközépiskola testnevelés óráján történt hasonló tragédia.

„Hirtelen rosszullét esetén kulcsfontosságú a helyzetfelismerés és az azonnali cselekvés és éppen ez adott apropót arra, hogy a közoktatásban dolgozóknak újraélesztő tanfolyamot szervezzünk” - mondta a Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző Iskola igazgatója, Veiger Katalin.

Maga az életmentő mozdulatsor a filmekből bárki számára ismerős lehet és nem is túl bonyolult. Pontos végrehajtását azonban gyakorolni kell.

Az életmentő protokoll szerint első körben a mentőket is értesíteni kell és a segítségre szoruló ember állapotát is fel kell mérni.

A háromgyermekes testnevelő tanár, Hornungné Bándi Gabriella örömmel jött a tanfolyamra, bár reméli, hogy az itt szerzett tudását nem kell majd élesben is bevetnie: „Abba belegondoltam, hogy nem tudnék most, ha valaki rosszul lenne – úgy éreztem nem tudnék segíteni és fontosnak tartottam azt, hogy eljöjjek.”

Gabriella tudni fogja azt is, hogy a légzést tíz másodperig kell figyelni és, ha kettő, vagy annál kevesebb belégzést tapasztal, akkor nagy valószínűséggel pumpálni kell majd.

A helyes elvégzés szerint szegycsont alsó harmadára fölhelyezzük a kezünket. Összefogjuk. Határozottan le kell nyomni: 3-5 centi mélységre és közben harmincig számolunk, tízesével, és közben végezzük a kompressziót. Az újraélesztési protokoll másik fő eleme a zsebkendőn, vagy szövetdarabon keresztül történő befúvás. Ezután ellenőrizni kell a beteg állapotát és addig folytatni az életmentést, amíg a mentők meg nem érkeznek.

Címkék: kompresszió, szív, újraélesztés, elsősegély, halál, egészségügyi anyagok