Három megyéből, több lovasklub is képviseltette magát szombat délelőtt a lovasakadémián, hogy megmutassák miért érdemes őket választani. A kiállítók természetesen egymástól is sokat tanultak.
- Fontos az, hogy itt akik összejönnek kiállítók szakmai cserét folytassunk, megosszuk egymással a tapasztalatainkat. Nagyon sok ötletet viszek haza, úgyhogy remélem, ezt a jövőben is tudom majd kamatoztatni a lovasudvaromban - mondja a Stoff Jánosné, gyógypedagógus, lovasfejlesztő, a nagyatádi Merengő Lovasudvartól.


A szervezőknek a szakmai konferencián, és a lovasklubok kiállítasin túl, fontos célja, hogy Somogy, Tolna és Baranya megyében felmérjék pontosan mennyi lovas egyesület működik.
- Azokat az egyesületek ismerjük, akik a Magyar Lovassport Szövetségnél regisztrálva vannak, tehát valamilyen, tehát valamilyen lovas szakágban versenyzőket indítanak, viszont azokat nem ismerjük, akik magán lótartók, hobbi célból tartanak lovat, olyan célból tartanak lovat otthon, hogy lovagoltatnak, túra lovagoltatnak, túralovaglást végeznek, tehát erről semmilyen hivatalos adatunk információnk nincs - teszi hozzá a Dél-dunántúli Regionális Lovassport Szövetség elnöke, Szarka Ferenc.


Az érdeklődőknek gyakorlati bemutatókat is tartottak, népszerűsítve a lovassportot. Magyarország lovaskultúrája ugyanis évezredekig nyúlik vissza.


Győrffi-Villám András, lovas szakíró, egyetemi előadó szerint meg kell tartani azokat az értékeket, amelyeket megteremtettünk az elmúlt évszázadok, évezredek alatt, és olyan új tartalommal, új szereplőkkel kell bevinni a magyar kulturális életbe, és gazdasági életbe, hogy megtalálják a helyüket, és tovább éljenek, és fejlődjenek. Természetesen a hagyománytisztelet és a konzervatizmus nem jelenti azt, hogy nem ismerjük fel a változás szükségességét, és ezt kell racionálisan kezelni.
Az elmúlt 20 év alatt folyamatosan formálódott a magyar lovas kultúrán belül a hagyományőrzés, és a turizmus, de ez még korán sincs befejezve, tette hozzá a szakíró.

Címkék: meg kell, lovasszakma, múlt század értkeit, tartnai, lovaskonferencia, sport