A nemzetközi nagymester, aki kilenc sakkolimpián képviselte Magyarországot, és 1978-ban, Buenos Airesben, válogatottunk tagjaként olimpiai bajnoki címet szerzett, elsőként „Kalandozás a 64 mező birodalmában” címmel tartott előadást a kaposvári Vármegyeháza dísztermében, és egyebek mellett sakkpályafutásáról, nagy elődeiről, ellenfeleiről és sakktörténeti érdekességekről is beszélt.

Ezt követően, 24 táblás sakk szimultánt adott, melynek keretében a somogyi sakksport jeles képviselői mellett ismert közéleti személyiségekkel is megmérkőzött.


A Fino bajnok és kupagyőztes röplabdázóinak mestere, Demeter György elfogadta a szervezők meghívását, és remek mérkőzést vívott olimpiai bajnok ellenfelével. A kaposváriak mestere több mint három órán át kiválóan küzdött, a végsőkig kitartott, és csak ezután kényszerült a parti feladására.


- Igyekeztem óvatosan, felesleges kockázat nélkül játszani, és a védekezést tartottam szem előtt - mondta honlapunknak Demeter György. - Minden elismerésem Csom Istváné, egy ilyen szimultán ugyanis nem csak szellemileg, hanem fizikailag is komoly feladat. Három-négy órán keresztül nem könnyű összpontosítani a mérkőzésekre, és közben sétálni körbe az asztalok előtt. Én nagyjából harminc éve sakkoztam utoljára, még válogatott röplabdázó koromban, az edzőtáborokban szoktunk kikapcsolódásként játszani.
Csom István egyébként megőrizte veretlenségét: 17 győzelemmel és 7 döntetlennel fejezte be a remek hangulatú kaposvári sakk-szimultánt. Bízunk benne, hogy az emlékezetes délután után a jövő héttől újra a Demeter György vezette Fino legénysége ad mattot az ellenfeleknek a rájuk váró tétmeccseken...


Címkék: mesterrel, mester, mérkőzött, György, Demeter, sport