A nemzetek közötti nem hivatalos pontversenyt a 13. helyen zárta Magyarország. Az idei játékokon 26 sportágban 205 nemzet legjobbjai mérték össze egymással a tudásukat. Somogyi sportoló ugyan nem állt rajthoz Londonban, de több olyan sportember ott volt, aki kötődik megyénkhez.

Nagy Péter


Június végén Somogyban kezdte meg az olimpiai felkészülés utolsó szakaszát a magyar férfi kézilabda válogatott. A Balatonlellén élő Mocsai Lajos közönségkedvenc csapata a Kassai Völgybe is ellátogatott, és a program részeként a lovasíjászattal is megismerkedtek a játékosok és családtagjaik. A világklasszis Nagy László a Kapos Sportnak elárulta: arra összpontosít, hogy a válogatott a lehető legsikeresebb legyen Londonban.

- Sikerült újra beilleszkedni, ugye nagy elváltozások nem voltak, hiszen ezekkel a srácokkal már évekkel ezelőtt kézilabdáztunk együtt itt a válogatottban, úgyhogy abszolút ilyen kellemes hangulatban telt az elmúlt két hét is. Minden sportolónak álma, hogy érmet szerezzen, azt gondolom ezt mi is ki tudjuk tűzni célul. Az, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz, természetesen ezzel tisztában vagyunk, próbálunk minél jobban végezni, és mérkőzésről-mérkőzésre dolgozni - mondta a magyar válogatott kézilabdázó, Nagy László.

A fiúk csaknem olyan ügyesen céloztak a pályán, mint Kassai Lajos, és egy bravúros negyedik hellyel térhettek haza Londonból.

Kézilabda olimpia


Férfi vízilabda válogatottunk egy évvel ezelőtt tette tiszteletét Kaposváron, és akkor könnyebben megvert az ausztrálokat, mint most, az olimpián. A magabiztos, 13:3 arányú győzelem azt jelezte, hogy jó úton járnak a Kemény-legények az újabb éremszerzés felé.

A fiúk végül az ötödik helyet szerezték meg a játékokon, és el kellett könyvelnünk, hogy lezárult egy felejthetetlen korszak.

vizilabda


Egyéni sportolóink nagyot alakítottak Londonban. Gyurta Dániel két évvel ezelőtt, egy kaposvári röplabda mérkőzésen is megmutatta, hogy nagyszerű sportember.

- Én úgy érzem, az időszakhoz kellő időket úszok, jól haladok a felkészüléssel. Ha minden jól alakul, akkor nagyon jó évem lesz - mondta akkor a KaposPontnak Gyurta Dániel.

És Gyurta Daninak valóban jó éve lett, immár olimpiai, világ- és Európa-bajnoknak vallhatja magát. Edzői csapatának egyik tagja pedig nagy örömünkre a kaposvári Virth Balázs, aki a helyszínen láthatta a 200 méteres mellúszás döntőjét.

- Fantasztikus élmény volt számomra, mert ez volt az első olimpiám a helyszínen. Ami a legszebb volt az egészben, hogy magabiztosan állt oda Dani, és érett, profi versenyzőként tudta, mi a dolga, mikor mit kell tennie, úgyhogy nagy élmény volt számomra - foglalta össze Virth Balázs úszóedző.


Gyurta Dániel aranyérem


A harmincadik nyári olimpia előtt a magyar sport vezetői abban bíztak, hogy a 156 fős csapatnak sikerül felülmúlnia a mérsékelt pekingi szereplést.

- Egyre nagyobb sanszunk van arra, hogy a nemzetek rangsorában az első húszban végezzünk, az érmeket és a pontok számát tekintve pedig jobbak legyünk, mint Pekingben, ez valószínűleg teljesíteni fogjuk és mindannyiunk örömére fog szolgálni - mondta a Magyar Olimpiai Bizotság főtitkára, Molnár Zoltán.

A somogyi sportolók közül az öttusázó Gyenesei Leila, az úszó Pataki Fanni, az atléta Lukács Máté, illetve két csurgói kézilabdázó, Szöllősi Szabolcs és Katzirz Dávid reménykedhetett a legtovább abban, hogy rajthoz állhat a játékokon. Végül egyikük sem járt sikerrel.
London az első város, amely háromszor rendezhetett újkori nyári olimpiát, mivel korábban 1908-ban és 1948-ban is az esemény házigazdája volt. 2012-ben 303 aranyérmet osztottak ki, és nyolc Magyarországra került...

Pars Krisztián

Címkék: London, magyarok, 2012, olimpia, úszás, sport