Gróf Apponyi Albert kultuszminiszter támogatásával 63 fős magyar csapat utazott el az 1908-as játékokra, köztük Somogy megye első olimpikonja is. Mudin Imre atlétáról van szó, aki 1911-ben költözött csak Nagyatádra, mégis őt tekinthetjük a megye első olimpikonjának, főként, hogy az 1912-es játékokra is kijutott.

Mudin Imre a Békés megyei Kétegyházán született, iparos családban. Először a súlylökéssel kezdett el foglalkozni, de emellett nagyon kedvelte a diszkoszvetést és a gerelyhajítást is. A nagy áttörést az 1907-es év jelentette, amikor súlylölésben legyőzte az akkori országos bajnokot, majd egy évvel később új országos csúcsot állított fel. Eredményei alapján, budapesti főiskolásként tagja lett az 1908-as londoni olimpiára utazó delegációnak. Három számban is indult, de mindháromban a selejtezőkben kiesett.

Az olimpia után 1911-ben elvégezte a tanárképző főiskolát Budapesten, ezután került Nagyatádra a polgári fiúiskolába tanárnak. Itt tanári munkája és a versenyeire való felkészülés mellett is részt vállalt a település sportéletének a fejlesztésében. Már 1912 tavaszán sportversenyt szervezett a Somogy megyei polgári fiúiskolák között. Ugyanebben az évben a stockholmi olimpián súlylökésben hatodik lett, azaz pontszerző helyen zárt.

Mudin Imre, akárcsak testvére, az első világháború alatt az olasz harctéren esett el. Somogy megyében a kaposvári Berzsenyi iskolában emléktábla, Nagyatádon pedig a sporttelep viseli nevét.

Címkék: midin, anno, London, magyarok, olimpia, sport