A somogyiak fennállásuk során már 14 alkalommal nyertek kupát. Beharangozónk második részében egy nem mindennapi sikersorozatra tekintünk vissza: 2006 óta csak a somogyiak csapatkapitánya emelhette a magasba a serleget a finálé lefújása után. Lássuk, milyen előzmények után...


2006

Története során kilencedik alkalommal nyerte meg a férfi röplabda Magyar Kupát a Kométa-Kaposvár együttese. A somogyi csapat a Kazincbarcikán rendezett fináléban heroikus küzdelem végén kerekedett felül 3:2 arányban a házigazdák elleni 132 perces ütközet végén.

A hétfői elődöntők után - ahogy arra számítani lehetett - létrejött az álomdöntő a férfi röplabda Magyar Kupában. A kaposváriak csendben, de annál nagyobb elszántsággal készültek: tudták, hogy hazai pályán a Vegyész RC az esélyes, de bíztak a fiatalos lendületben és a csapategység erejében. Már az első játszma óriási csatát hozott, és látni lehetett, hogy alaposan meg kell majd küzdeni a díszes trófeáért. A somogyiak végig partiban voltak ellenfelükkel, még 22-24-ről is egyenlíteni tudtak. A legvégét - ekkor még - jobban bírta a Barcika. A vége 28-26 lett.

A térfélcsere után aztán végképp játékba melegedett a Kométa: ebben a szettben a mieink iskolajátékot mutattak be. Már a nyitások zavarba hozták az ellenfelet, a támadásaink pedig rendre ponttal fejeződtek be. A csapat minden tagja nagyszerűen röplabdázott, a házigazda pedig kereste az ellenszert. Sokáig hiába, ugyanis a második játszmát 25-17-re és a harmadikat is végig vezetve 25-20-ra nyerte meg a bajnok.

Egy kupadöntő mindig más, mint egy átlagos meccs, így sejthettük, hogy még nem lefutott a párharc. A negyedik szett az elsőhöz hasonló nagy csatát hozott. 14-14 után egy vitatható ítélet és egy sárga lap megfogta a somogyiakat, a Vegyész pedig megragadta az utolsó esélyt. A pályára visszatérő Tomanóczy és a center Gelencsér vezérletével a Demeter-legénység nem mindennapi fordulatok végén 26-24-re nyert, így kiharcolta az ötödik játszmát.

A mindent eldöntő ötödik, rövidített játékrész aztán maga volt a menny és a pokol. A hazaiak magukhoz ragadták a kezdeményezést, és igyekeztek előrébb járni a pontszerzésben. A Barcika 8-6-os előny birtokában cserélt térfelet, majd három ponttal is vezetett, de a Kométa nem adta fel. Chacon fontos pontokat ütött középen, 12-12-nél pedig sikerült befogni riválisunkat. Mózer Zoltán volt ekkor a nyitóhelyen, és tehetséges játékosunk ezután már nem is hibázott. Parádés nyitásainak köszönhetően a kaposváriak fordítani tudtak, és nem sokkal később Dávid Zoltán pontjával kialakult a 15-12-es végeredmény. A Kométa 132 perces küzdelem végén hódította el a Magyar Kupa-trófeát - története során immár kilencedik alkalommal.

2007  

Igazolta a papírformát a Kométa, és története tizedik Magyar Kupa-győzelmét ünnepelhette. A kaposvári férfi röplabdacsapat az Ajkán rendezett döntőben magabiztosan, szinte megerőltetés nélkül nyert 3:0 arányban a Vegyész RC Kazincbarcika ellen.  

A két együttes ebban az évadban már kétszer találkozott egymással. A Közép-európai Liga alapszakaszában mindkét alkalommal a kaposváriak szerezték meg a győzelmet, és most is egyértelmű esélyesként várhatták a finálét. A Dunaferr elleni elődöntő nem okozott gondot a somogyiaknak, és mint kiderült, a finálé sem hozott túl sok izgalmat. A találkozó elején még sok volt a hiba, és közben a Vegyész próbálta tartani a lépést ellenfelével. Az elso technikai szünetben mi vezettünk, aztán a borsodiak jártak előrébb, majd visszavette az előnyt a Kaposvár. Mózerék ezután már nem is engedték ki a kezükből a vezetést: a pontosan játszó Mózer ezérletével sikerült 25-19-re nyerni.

A térfélcsere után is a sárga mezes somogyiak maradtak lendületben, nem kellett túl sokat várni arra, hogy tíz pont legyen a két együttes közti különbség. A mieink szinte azt csináltak a pályán, amit akartak: Mózer és Németh nyitásai megfogták az ellenfelet, Chacon pedig a sáncmunkájával jeleskedett. A végén ugyan felkapaszkodott a Vegyész, de a 25-20-as győzelem egy pillanatig sem forgott veszélyben.

A harmadik játékrész eleje szorosan alakult, 10-10 után viszont ismét Kántorék percei következtek. A Barcika még egyszer összekapta magát, de a végén már egyértelmű volt a helyzet. A mienk ismét csak 20 pontot engedélyeztek ellenfelüknek, így 3-0-ra megnyerték a 2007-es kupadöntőt. Kántor 11, Mózer 10, Németh pedig 8 ponttal járult hozzá a diadalhoz. Csapatunk tagjai közül Kántor Sándor kapott különdíjat. A kaposvári gárda története során tizedik alkalommal hódította el a díszes serleget.


2008

A házigazda Dunaferr csak a második játszmában tudta megnehezíteni a címvédő Kométa Kaposvár dolgát a férfi röplabda Magyar Kupa döntőjében, így a somogyi együttes megszerezte története 11. kupaaranyát. Zarka Péter tanítványai úgy nyertek 3-0-ra, hogy egy pillanatig sem fenyegette veszély a sikerüket. A találkozó után nem véletlenül járt örömtáncot a dunaújvárosi csapat:  a fiatal, tehetséges gárda számára az ezüstérem is óriási eredménynek számít.  

A kaposváriak a Veszprém elleni negyeddöntő és a Kecskemét elleni elődöntő megnyerésével jutottak el az idei sorozat döntőjébe. A dunaújvárosi csarnokban a házigazda Dunaferr volt az ellenfél, és a papírforma egyértelműen a Kométa diadalát ígérte. A címvédő végül nem bízott semmit a véletlenre, és esélyt sem hagyott fiatal ellenfelének.

Az első játszma elején még egészen jól tartotta magát a házigazda, a mieink lassan, de biztosan melegedtek játékba. A második technikai szünetben 16-7 volt az állás, és a hajrá sem hozott túl sok izgalmat. A labdák többségét Kántor Sándor oldotta meg, de a többiek is jól dolgoztak a pályán. A két dunaújvárosi nevelésű Kométa-center, Nagy József és Kovács Zoltán is bizonyította tehetségét, így a somogyiak végül nagy fölénnyel nyerték az első játékrészt 25:16 arányban.

A második szett elején is a címvédő irányította a játékot, de közben egyre inkább belelendült a hazai csapat is. A helyi fiatalok egyre magabiztosabban és bátran röplabdáztak, és többször is ledolgozták hátrányukat. A rutinos feladó, Szabó Gábor jól osztogatta  alabdákat, a társak pedig gyűjtögették a pontokat. Ez a játszma végül nem várt izgalmakat hozott: 22-22 és 24-24 után végül a rutin döntött a Kométa javára. A kiélezett helyzetben Kántor Sándor kapta meg a labdát, és a 37 éves klasszis nem hibázott. 26-24 ide, és ezzel már 2-0.

A harmadik játékrész tulajdonképpen már igazi örömjáték volt: a dunaújvárosi csapatban lehetőséget kaptak a cserék is, a kaposváriak pedig pontról pontra jutottak egyre közelebb az aranyéremhez. A Kométa hamar elhúzott ellenfelétől, és már csak az volt a kérdés, hogy milyen arányban nyeri ezt a szettet. A mieink nagyszerűen nyitottak, középről és a szélekről is pontosan támadtak. A blokkok pedig ezúttal is élményszámba mentek. Zarka Péter együttese 25:15 arányban hozta a játszmát, és elkönyvelhette 11. Magyar Kupa-elsőségét.

A lefújás után a Dunaferr játékosai is örömtáncot jártak, hiszen számukra az ezüstérem is remnek eredmény. A kaposvári együttesben Kántor 18, Schulcz 14, Nagy pedig 9 pontot ütött.  A kupadöntőben a Kecskemét szerezte meg a bronzérmet a MAFC legyőzésével, Bánhegyi István pedig ismét magasba emelhette a díszes trófeát. A kaposvári együttesben Zarka Péter vezetőedző és Kántor Sándor különdíjat is kapott. Kaposvár Megyei Jogú Város 2  millió forintos eredményességi támogatással ismerte el a szép sikert.

2009

Megvédte Magyar Kupa-elsőségét a Kométa! A kaposvári férfi röplabdázók zsinórban negyedszer, összesen pedig immár 12. alkalommal hódították el a díszes trófeát. Az idei finálébank, Szolnokon, a Kecskemét volt az ellenfél, és a hullámzóan teljesítő somogyiak nagy küzdelem végén nyertek 3-1-re.  

A kaposváriak a Szolnok elleni elődöntőt „csak" 3-1-re nyerték, és a döntőben sem röplabdáztak csúcsformában. Pedig jól indult minden: az első szettben a Kométa végig vezetve biztosan győzött 25:21 arányban. Intő jel volt, hogy a végén nagyon feljött a Kecskemét.

A térfélcsere után szorosan alakult a küzdelem, 11-11 után azonban úgy tűnt, hogy a somogyiak a maguk javára fordítják a játszmát. Kántorék már 23-17-re vezettek, amikor a fiatal Bagics ment a nyitóhelyre, és nemes egyszerűséggel kiszerválta a bajnokcsapat tagjait. Ezzel egyenlített az alföldi gárda.

A harmadik játékrészre alighanem még sokáig emlékezni fogunk! Mindkét együttes nagyon felpörgött, parádés labdamenetek követték egymást, és csak a ráadásban dőlt el, ki a jobb. A somogyiaknak és a kecskemétieknek is volt szettlabdájuk. Végül a rutinos Kántor sokadik hatásos szervája után alakult ki a 33-31-es végeredmény…

A negyedik játszma elején úgy tűnt, hogy a fiatal kecskemétiek ellőtték az összes puskaporukat, aztán kiderült, hogy mégsem… A Kométának ezekben a percekben is nagyon oda kellett figyelnie, és megint csak a végén sikerült bebiztosítani a győzelmet.

A 25-21-es eredményt Schulcz alakította ki, Zarka Péter együttese csaknem kétórás, nem mindennapi ütközet után szerezte meg 12. Magyar Kupa-elsőségét.

2010

Tizenharmadszor is megnyerte a Magyar Kupát Kaposvár férfi röplabdacsapata. A Diamant együttese a kecskeméti fináléban drámai csata végén győzte a házigazdát 3:2 arányban. A fordulatos küzdelem végére a 20-18-as ötödik szett tett pontot…  

Remek hangulatban indult útjára a labda a Magyar Kupa álomdöntőjében, és már az első szettben kiderült, hogy a Kalo-Méh Kecskemét valóban a címvédő trónjára tör. A jól pörgő hazai legénység 25-16-ra nyert. A második játszma is egyértelmű volt, de ezekben a percekben már Kántorék oktatták ellenfelüket, és 25-15-re győztek.

A szokásosnál hosszabb szünet aztán sajnos kizökkentette a mieinket, így a harmadik játékrész után megint a Kecskemét járt előrébb. Nehéz helyzetbe került a kaposvári csapat, de amikor nagyon kellett, mindenki összekapta magát. A somogyiak végig vezetve nyerték meg a negyedik szettet, így jöhetett a rövidített játszma.

Hihetetlen izgalmak közepette haladtak előre a mérkőző felek, és minden egyes hazai pont után szinte felrobbant a csarnok. A hírös város együttese többször is ledolgozta hátrányát, és az sem zökkentette ki Bagicsékat, hogy a Diamant meccslabdához jutott. Jöhetett a ráadás, amelyet nem a hazai feladó sérülése és nem is Németh Ferenc nyitásrontása döntött el, hanem az, hogy 18-18 után a kaposváriak két gyors pontot szereztek. A nemzetközi terepen edződött kaposvári társaság nagyot küzdve szerezte meg története 13. Magyar Kupa-elsőségét.  


2011  

A Fino-Kaposvár 3:1-re győzött a Dunaferr SE ellen a férfi röplabda Magyar Kupa-döntőjében, Debrecenben, így története 14. elsőségét ünnepelhette ebben a sorozatban. Az előzetesen esélytelennek tartott dunaújvárosiak elképesztően nagyot küzdöttek, de a harmadik szett végjátékában nem tudtak élni az óriási lehetőséggel.  

Fino-Kaposvár - Dunaferr SE 3:1 (-22, 17, 27, 21)
Főnix Csarnok, 500 néző. Játékvezetők: Mezőffy, Hóbor
Kaposvár: Nagy J. 11, Hoboth Á. 1, Kaszap 4, Bagics Balázs 9, Csoma 4, Németh F. 4. Csere: Dömötör, Deák (liberók), Schulcz 23, ifj. Laszczik I., Kántor 12, Szabó A. 2. Játékos-edző: Kántor Sándor
Dunaferr: Tóth A. 4, Lukács A. 5, Bokor E. 11, Tomanóczy 8, Hatvany A. 2, Szabó B. 5. Csere: Pápai (liberó), Dávid Cs. 15, Johansson, Szücs Á. Edző: Ruffing Péter

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 8:3, 15:10, 16:16, 17:18, 19:22, 21:23. 2. játszma: 8:4, 15:11, 21:14. 3. játszma: 8:7, 13:14, 17:19, 19:22, 23:23, 27:27. 4. játszma: 5:8, 13:13, 19:18, 22:21


A kaposvári férfi röplabdacsapat Magyar Kupa-győzelmei: 1992, 1994, 1997, 1998, 1999, 2000, 2002, 2003, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, ...?

Címkék: visszatekintő, kupadöntő, Fino, röplabda, Kaposvár, sport