Napjaink egyik legnagyobb kihívása a sportban a futball-huliganizmus felszámolása, és a szakemberek szerint van megoldás erre a problémára.

A Rákóczi legújabb kori történelmében két mérkőzést zavart meg szurkolói rendbontás. 2004 szeptemberében a Pécs szereplése hagyott nyomokat a stadionban: a baranyai vendégek több mint háromszázezer forintos kárt okoztak. Székeket törtek össze és dobáltak be a pályára, majd összecsaptak a rendőrséggel. A rendőrök 28 embert állítottak elő és csak másnap reggel engedték őket haza.

jogászfórum

Legutóbb tavaly októberben történt rendbontás: a Honvéd-drukkerek okoztak galibát. A rendőrök könnygázzal oszlatták szét a randalírozó kispesti szurkolókat, és ki is ürítették a kapu mögötti szektort. Ezután nyolc embert állítottak elő. Mindez a pályarongáláson kívül még 800 ezer forintos plusz kiadást jelentett a Rákóczinak a rendőri intézkedés költségei miatt. Kaposváron azonban nem vetette meg a lábát a futball-huliganizmus.

- Az biztos, hogy Kaposvár előnyös helyzetben van. A stadion kulturált, megvan a beléptető-rendszer is. Másrészt a csapat szereplése és ázsiója nem a huliganizmusra ösztökél, itt nem tapasztalhatóak az országos jelenségek - hangsúlyozta Horváth Miklós a Kaposvári Rákóczi FC elnöke.

Országos szinten viszont más a helyzet, és sok a megoldásra váró probléma.

- Labdarúgást szerető szülőként nem tudom a két fiamat, csak nagyon ritkán, elvinni első osztályú mérkőzésre, mert félnek. Ez egy általános jelenség, amely ellen fel kell lépni - fogalmazott Móring József Attila országgyűlési képviselő.

A 11. Somogyi Jogásznapon rendezett szakmai konferencián kiderült: a szakemberek keresik a válaszokat a kérdésekre. Minden megoldás origója a szurkolói anonimitás felszámolása - hangzott el a tanácskozáson. Ha ez megvalósul, könnyebben ki lehetne szűrni a rendbontókat.

- Én a szurkolókat nem tartom bűnözőnek, még akkor sem, ha közéjük keverednek olyanok, akik csak a balhé miatt mennek ki. Azok a szurkolók, akik hóban-fagyban is elkísérik a csapatukat, a magyar labdarúgás és a mindenkori labdarúgás részei - mondta Dr. Borbély Zoltán az MLSZ Jogi és Sajtóiroda vezetője.

A tanácskozáson elhangzott: nem biztos, hogy a jogi eszközök elegendőek a megoldáshoz.

- Ez egy olyan szubkultúra, amit jogi eszközökkel soha nem fognak felszámolni, preventativ eszközökre kell gondolni - emelte ki Dr. Horváth Szilárd Somogy Megyei főügyész. - Úgy látom, hogy a rendőrségi törvény, a BTK ma bőséges lehetőséget ad arra, hogy fellépjenek a futball-huliganizmus ellen.

Vagyis a rendőrség hatékony részvétele nélkül nem oldódhat meg a probléma: szakképzett emberek, megfelelő technikai felkészültséggel felszámolhatják a futball-huliganizmust.

- Természetesen ehhez a csapatok is kellenek, és minőségi futball is kell. A válogatott meccseken, a BL-meccseken szintén nem emlékszem komoly botrányra, eltekintve az 1995-ös huhogástól, ami komoly büntetést jelentett az akkori klubnak - fogalmazott Borbély Zoltán, majd hozzátette: a családbarát stadionok programja is a jövő egyik záloga lehet, és nem véletlen, hogy komoly díjat kap majd az az NB I-es klub, amely megnyeri a csapatok versenyét

Címkék: lelátó, huligán, futball, labdarúgás, sport, kék hírek