Balatonátcsúszás

fotó: balcsi.blog.hu

Mint azt a kapos.hu korábban megírta, a Badacsonytomaji Szörfklub hagyományteremtő szándékkal hívta életre az első jégen való átkelést Badacsony és Fonyód között. Azóta egy újabb útvonallal is előálltak a szervezők. A jégvitorlázás egyébként kedvelt sport a téli Balatonon.

A felhívás természetesen eljutott a vízirendészethez is, ahol kérdésünkre elmondták, a jeges rendezvényeket nem kell engedélyeznia a vízirendészetnek, ugyanakkor véleményüket és jótanácsaikat kinyilváníthatják. Szerintük pedig a Balaton jege jelenleg alkalmatlan az átkelésre. A nyílt jégfelület életveszélyes!

Horváth László kapitányságvezető szerint Istenkísértés a produkció, ezért csak a kijelölt helyeken illetve partközelben tanácsos a jégre menni. A kijelölt pályákon ismerjük a jégréteg vastagságát, állapotát, itt rendszeresen takaríttatják is a fenntartók. Mentőfelszerelést és figyelőőrt is biztosítanak ezeken a helyeken.

A nyílt felületeken azonban egyetlen hatóság sem méri ezeket az értékeket, ráadásul január 23-án még a tó közepén hullámzott a víz. A jelenlegi állapota pedig kásás, havas, nem látni a rianásokat és a tágulásokat sem.

- A Balaton-átkelést életveszélyesnek tartjuk. Mindenkinek azt ajánljuk, hogy a kijelölt jégpályákat vegyék igénybe. A kollégáink a hétvégi rendezvényeken is jelen lesznek, de nem az elrettentés a célunk, hanem hogy felhívjuk a veszélyekre a figyelmet - hangsúlyozta Horváth László. - Ha valaki alatt beszakad a jég, a hipotermia miatt a túlélési esélye nagyon kicsi. Ráadásul, ha mindez a tó közepén történik, még megtalálni is bonyolult a 30-40 négyzetkilométeres területen. A mentőalakulatoknak rettenetesen nehéz dolga van ilyenkor.

A vízirendészet vezetője hozzátette: jogszabály szerint jó látási viszonyok és időjárási körülmények között saját felelősségére, gyalog, bárki átkelhet a tavon. Ha beszakad már eljárást indíthatnak ellene. Ugyanígy tesznek, ha járművel, éjszaka, hóesésben vagy rossz látási viszonyok között próbálkozik meg a jégre menni.

Horváth Ákos az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője szerint is életveszélyes átkelni a tavon.

- A jég állapota nagyon változékony, amikor befagyott a Balaton, a vékony jégre hirtelen ráesett nagy mennyiségű hó, ami megakadályozta a jég vastagodását. Siófok környékén 14-18 cm a partközelben. A nyílt területeken ennél valamivel vékonyabb. Az állaga kásás, amorf, rossz minőségű - magyarázta Horváth Ákos. - Az időjárás a hétvégén csapadékosra fordul, havaseső, hó várható, ami átmehet esőbe. Ha friss hó esik a rossz állapotú jégre nehéz lesz megkülönböztetni a jó és rossz minőségű táblákat. Épp ezért csak a kijelölt helyen illetve part közelében érdemes tartózkodni.  

Kardos Gábor a BalatonÁtcsúszás szervezője szerkesztőségünknek elmondta: nem kívánnak jogszabályokat sérteni, ezért rossz látási és időjárási viszonyok között elnapolják a programot. Céljuk a téli Balaton népszerűsítése. Jelenleg két útvonalterv van. A vitát kiváltó Fonyód - Badacsony, illetve a part mellett megtehető Szigliget - Badacsony közötti verseny. Pénteken este döntenek, hogy melyiket fogják megrendezni. Az útvonalat a szervezők indulás előtt bejárják.

Címkék: balatonÁtcsúszás, jégvitorlás, Balaton, sport