A Szivattyuk.hu-nál kapható búvárszivattyúk lágyindításával jóval kisebb terhelés éri a motort, ez pedig hosszabb élettartamot eredményez a berendezés számára.

A lágyindítás működési elve

A lágyindítás lényege, hogy a szivattyú bekapcsolásakor a rendszer fokozatosan növeli a motorra ható feszültséget és áramot. Az áram fokozatos növelése lehetővé teszi, hogy a motor elérje a megfelelő fordulatszámot, ezzel minimalizálva az áramlökéseket.

Habár a neve megtévesztő lehet, a lágyindítás nem csupán indításkor játszik szerepet, hanem a szivattyú leállításánál is. Itt is a fokozatosság elve működik, ezáltal nincs hirtelen leállás, ami hirtelen nyomásesést okozna a rendszerben.

A lágyindítás előnyei

A fent kifejtett folyamatnak számos előnye van a rendszerre nézve. A lágyindítás csökkenti az indítás során fellépő áramcsúcsokat, amelyek túlterhelik a rendszert, illetve a motorra nézve is károsító hatásuk lehet.

A lágyindításnak köszönhetően hosszabb lesz a rendszer élettartama. A fokozatos indításnak hála csökken a szivattyúra és a csővezetékekre ható mechanikai nyomás, a kisebb terhelés pedig hosszabb élettartamot, kevesebb karbantartási munkálat szükségét eredményezi.

A fokozatos indítási folyamat jóval kevesebb energia felhasználásával jár. A jobb energiahatékonyság környezetbaráttá teszi a berendezés működését, ráadásul a villanyszámlán is meg fog látszani a pozitív hatás.

A hirtelen nyomásváltozások csökkenése a rendszer biztonságos üzemelésén is segít. Jóval kisebb esély mutatkozik ennek köszönhetően a meghibásodásokra. Épp ezért, ha a beszerzési költsége esetleg magasabb is egy modern, lágyindító rendszerrel rendelkező szivattyúnak, mint egy régebbi típusnak, akkor is megéri az újat választani, hiszen hosszú távon mindenképp megtérül.

Alkalmazási területek

A lágyindítás technológiával a búvárszivattyúk számos felhasználási területén lehet találkozni. Számos pozitív tulajdonsága miatt, az újonnan kiépített rendszerekben szinte kizárólag ilyen típusú berendezések kerülnek telepítésre.

A háztartásokban a búvárszivattyú rendszerekben a lágyindítás megakadályozza a vízkalapács jelenséget, ezzel pedig kíméli a vezetékeket. Mezőgazdasági öntözés során szintén előszeretettel alkalmazzák ezt a technológiát, magas energiahatékonyságának, és a berendezés számára biztosított hosszú élettartam miatt.

A lágyindító technológia egyre szélesebb körben válik elterjedté, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen pozitív hatásai az egész rendszerben, annak minden elemén megmutatkoznak. Ezzel pedig pénzt és időt spórolnak, továbbá sok kényelmetlenségtől kímélik meg a felhasználókat.

Címkék: fordulatszám, csőszivattyú, szivattyuk, búvárszivattyú, online, webshop, reklám