Az idei Spiel des Jahres rendezvény

2024-ben a berlini díjátadón, július 21-én adják át a kitüntetéseket. Az eseményt több társasjáték webáruház is figyelemmel kíséri – természetesen számtalan hírportállal egyetemben.

A nyertesek megnevezését hosszas munka előzi meg: a sokat látott zsűri most 475 játékot vizsgált meg. Az értékelésnél a játékmenetet, az újítási, a szabályokat és a szórakoztató értéket is tekintetbe veszik. Az idei év különösen izgalmasnak és változatosnak ígérkezik. 

A családi játékok kategóriájának jelöltjei

A családi játékok lehetséges díjazottjai közül hármat szeretnénk most bemutatni.

A Captain Flipben egy kalózkapitány bőrébe bújhatunk, hogy kincset keressünk a tengeren. A szabályok egyszerűek, a játék pörgős, így kicsik és nagyok egyaránt jól szórakozhatnak közben. 

A Darwin nyomában az evolúció világába kalauzol el bennünket. Különböző állatokat és növényeket ismerhetünk meg a játék során, mialatt pontokat kell gyűjtenünk, de komoly stratégiai döntések meghozatalára is szükségünk lesz.

A légitársaság igazi csapatjáték, közösen kell gondolkodni és megoldani a felmerülő problémákat. A csapatmunka mellett a gyors döntéshozatal szükségessége is izgalmas kalanddá varázsolja a játékot.

A stratégiai játékok kategóriájának jelöltjei

Ebben a kategóriában szintén három esélyesről kell mindenképp említést tenni. 

A Daybreak egy kooperatív társas, melynek célja nem kevesebb, mint hogy megmentsük a bolygót, és megállítsuk a klímaváltozást. A csapatmunka mellett helyet kapnak az egyéni stratégiák is, ettől lesz igazán különleges ez a játék.

A The Guild of Merchant Explorers során expedíciókat indíthatunk, majd az erőforrások gyűjtésével meggazdagodhatunk. Szép illusztráció és mély játékmenet jellemzi ezt az esélyest.

Ticket to Ride Legacy: A legendás nyugat. Vasúthálózatot építhetünk, és versenyzünk, hogy a lehető legtöbb pontot szerezhessük. 

Gyermekjáték-jelöltek

A Taco Cica Pizza egy pontgyűjtő kártyajáték, melynek menete gyors és szórakoztató. A családi vagy baráti összejövetelek remek kiegészítője lesz ez a játék, melyet egyszerű szabályai és mulatságos grafikája tesz még élvezetesebbé. 

A Die magische Schlüssel szintén kártyajáték, melyben kulcsok segítségével jutunk minél több kincshez, és oldunk meg rejtélyeket. Minden egyes körben újabb és újabb izgalmas feladat biztosítja, hogy a parti kiszámíthatatlan és változatos legyen.

A Grosse kleine Edelsteine társasban drágaköveket gyűjtenek a játékosok, és azon munkálkodnak, hogy minél értékesebb kincseket alkossanak. Nem csak a stratégiai gondolkodáson múlik, hogy nyerünk-e, ehhez ugyanis nem árt Fortunával is jó barátságban lenni.

Úgy tűnik, a 2024-es Spiel des Jahres kiválasztása nem lesz egyszerű feladat a zsűri számára. 

Címkék: kölcsönzés, saseskos, társasjáték, webshop, stratégia, online, család, reklám