null

Gyakran a pácienseknél a menstruációs ciklus is felborul, és sajnálatos módon a legtöbben nehezen esnek teherbe. A súlyos lelki és fizikai megterhelés mellett a haj kihullásával járó kellemetlenségek is súlyos gondot okoznak. Az Aesthetica Orvosi Központ lézeres hajhullás kezelésével azonban ezen fájdalommentesen tudunk változtatni. A PCOS és a hajhullás kapcsolatáról, valamint a kezelés menetéről szól cikkünk.

Miért hullik ki a haja a betegeknek?

A hormonális betegség során kialakuló hajhullás az androgén alopecia, melyet férfias hajhullásnak is neveznek. A PCOS hormonális egyensúlyhiányt eredményez, ami abban nyilvánul meg, hogy a férfi nemi hormonok szintje megemelkedik. Az androgének ilyen módon történt változása hajritkuláshoz és diffúz hajhulláshoz vezethet. 

A hajhullás ezen típusa miatt a fejbőr láthatóvá válik, ami esztétikai problémát és ezzel együtt önbizalomhiányt is eredményez. Sajnos a férfias hajhullás a nők esetében az egész fejre kiterjed, míg az erősebb nem esetében először csak kopasz foltok láthatóak a tipikus androgén területeken.

PCOS és hajhullás 

Több elmélet is létezik a PCOS és a hajhullás kapcsolatáról. Az egyik szerint a koponyánkat fedő felső rostos szövet feszültsége miatt gyulladásba kerül, aminek elhárítására a szervezet DHT hormont küld, viszont ezzel hosszú távon a szőrtüszők meszesedését okozza, végül pedig a hajszálak kihullását.

A gravitációs elmélet alapján a hajszálaknak meg kell küzdenie az izomfeszülés mellett a Föld gravitációs erejével is. A harmadik változat szerint a stressz, mint a legtöbb betegség esetében, a PCOS-re és az ezzel összefüggő hajhullásra is kihat. A kortizolszint növekedésével járó stresszes állapot hatására növekszik a tesztoszteron termelődése, emellett pedig ez a folyamat az inzulintermelésre is kihat, ami miatt szintén beindulhat a hajvesztés.

Hogyan kezelhető a betegség és a hajhullás?

Alapvetően a PCOS betegség kezelését androgén hormont tartalmazó készítmények szedésével vagy fogamzásgátló használatával oldják meg. Ennek hatására csökkenhet a hajhullás, de az eredmény nem lesz végleges. A fűrészpálma-kivonat természetes hatóanyaga is hatásos lehet a hajhullás megállításában, mivel meggátolja a tesztoszteron DHT-vá módosulását. Az egészséges táplálkozás szintén kiegészítő megoldást nyújt a betegség kezelésére.

Kíméletes megoldást kínálhat a lézeres hajhullás kezelés, mely fájdalommentes módon képes visszaállítani a ragyogó hajkoronát. Az innovatív technológia használatával a fejbőrön mikrosérüléseket ejtenek, ezzel stimulálva a szőrtüszőt és az anagén indukciót. Hatására a haj sűrűsége és minősége javul. Kiegészítő ultrahangos hatóanyagbevitel és minoxidil kezeléssel még hatékonyabb lehet a kezelés.

Címkék: hajhullás, reklám