null

Három bank esetén élhetünk is ezzel a lehetőséggel. Az alábbiakban eláruljuk, mely pénzintézetekről van szó, és milyen feltételeket támasztanak felénk.

Az expresszkolcson.hu weboldalon lakáshitel témában folyamatosan a legfrissebb hírek találhatók. Emellett olyan szakértő cikkeket is olvashatunk, melyek megkönnyítik a dolgunkat a pénzügyi döntések meghozatala során.

Ahol elegendő a 10 százalékos önerő is

A szabályok ma már azt is lehetővé teszik, hogy a korábbi 20 százalékos önerő helyett akár 10 százalékkal is igényeljünk lakáshitelt. Ez az alábbi pénzintézetek esetében lehetséges:

- K&H Bank
- OTP Bank
- Erste Bank

Kik azok, akik élhetnek a 10 százalékos önerő adta lehetőséggel?

A szabályozás szerint a 10 százalékos önerő abban az esetben jöhet szóba, ha az alábbi feltételek teljesülnek:

- Az igénylőnek, illetve az adóstársnak sem lehet 50 százalékos tulajdona a lakóingatlanban

- A hiteligénylő és adóstársa az igénylés ideje alatt nem töltheti be 41. életévét

Az alacsonyabb önerő hatása a lakáshitelre és a költségekre

Első hallásra nagyon vonzónak tűnhet, hogy az önerő mértéke mindössze 10 százalék a hagyományos 20 százalékhoz képest, azonban ez többféleképp hatással van a hitelre és a költségekre.

Először is a bankok kockázatértékelését is befolyásolja, mivel a saját pénzmag egy fontos tényező. A magas önerő azt sejteti, hogy a hitelfelvevő nagyobb eséllyel tudja visszafizetni a tartozást, így nagyobb eséllyel kaphatunk kedvezőbb feltételeket, és nagyobb eséllyel kapunk pozitív elbírálást a hiteligénylés során. Alacsonyabb önerőnél erre kevésbé számíthatunk.

Ha a saját erő csökken, az könnyen a havi törlesztőrészlet növekedésével járhat, mivel így nagyobb lesz a hitelösszeg. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kamatokkal együtt többet kell visszafizetnünk a futamidő során.

A pénzintézetek különféle módon kezelik a saját erő csökkenésének kockázatát. Ez azért fontos, mert hatással van a hitelbírálati szempontokra és a hitelezési politikára egyaránt. Ezenkívül az ingatlanpiaci változások hatással vannak a hitel feltételeire. Vagyis, ha nő az ingatlan értéke, akkor az enyhítheti az önerő csökkenéséből következő kockázatot.

Mielőtt hiteligénylés mellett döntenénk, érdemes alaposan átgondolni, hogy melyik bankkal, alternatívával, konstrukcióval járhatunk hosszú távon a legjobban. Egy szakértővel való konzultáció nagyon hasznos lehet, ahogy a szakértő cikkek áttanulmányozása is a témában. Egy hitelszakértő vagy pénzügyi tanácsadó eloszlathatja a kételyeket és választ adhat a felmerülő kérdésekre. Ha okosan élünk az alacsonyabb saját erő adta lehetőségekkel, karnyújtásnyira kerülhet a vágyott álomotthon.

Címkék: lakáshitel, reklám