Sokak számára dilemma, hogy új vagy használt hordozható számítógépet vásároljanak-e. Van, aki csak az újra, míg mások csakis a már bevált, de nem nullkilométeres konfigurációkra esküsznek. És te mit gondolsz, milyet érdemes vásárolni?

Használt vagy inkább új laptopot érdemes választani?

Vannak olyan megbízható piaci szereplők, akiktől mindkettőt be lehet szerezni. Például a PC Aréna új laptop kínálata mellett ott vannak a használt, de felújított, jellemzően az üzleti világba szánt, strapabíró készülékek is.

Egy felújított készülék még évekig jó szolgálatot tesz, de azért egy jó minőségű új egység feltehetően még nála is tovább, mivel minden alkatrésze nullkilométeres.

Ha az árukat nézzük, akkor közel hasonló lehet, viszont közelítsük meg máshonnan a témát. Egy használt esetén mit kapsz? Egy bevált konstrukciót, melyet jó eséllyel üzleti célra készítettek, azaz sokáig kell bírnia, igen strapabírónak kell lennie. Ellenben egy újnál akár a legfrissebb fejlesztéseket is megkaphatod hasonló vagy valamivel magasabb áron. Márpedig többek között az is mellettük szól, hogy a legújabb processzorok igen akkumulátorkímélő működésre képesek.

Mi alapján válasszunk?

A legfontosabb, hogy neked mire van szükséged, ugyanis te fogod használni. Ha valakinek ajándékba lesz, vagy irodába vásárolod, akkor a felhasználási módnak, illetve a felhasználónak megfelelőt kell választani.

Nézzük, mire érdemes még figyelni! A márka azok számára lehet fontos, akik megszoktak egy gyártót, és bevált nekik. Ilyenkor nehezen engedjük el a jól ismert készülékeket. Ilyenek például az Apple termékek az operációs rendszerük vagy a Lenovo laptopok a billentyűzetükön található trackpoint miatt.

Milyen paramétereket kell nézni laptop vásárlása esetén?

De most már nézzük meg azokat a paramétereket, amik könnyen összehasonlíthatóak! A memória mérete például ilyen. A RAM feladata, hogy átmenetileg tárolja az adatokat, és a merevlemeznél gyorsabb hozzáférést biztosítson a villámgyors processzor számára. Így tehát minél több áll belőle rendelkezésre, annál biztosabb, hogy gyors lesz a számítógépünk. Alapnak kb. 8 GB javasolt, de grafikai munkákat végzők számára legyen legalább 16 GB.

A gyorsaságért felelős a háttértár is. Ebből alapvetően kétféle típus érhető el: HDD és SSD. Előbbi az olcsóbb, de lassabb, viszont jellemzően nagyobb kapacitású, utóbbi pedig a villámgyors, de valamivel drágább megoldás.

Érdemes megnézni, hogy milyen csatlakozási lehetőségek vannak. És itt nem csak a fizikai csatlakozókra gondolunk. Van például HDMI? Van elég USB csatlakozó? És ha van, milyen típusú? A vezeték nélküli megoldások közül érdemes megnézni, hogy milyen szabványnak felelnek meg, mert ez például stabilitásbeli különbséget jelenthet.

Fontos, hogy a saját igényeidnek megfelelő használt vagy új laptopot válassz, a neked megfelelő paraméterekkel.

Címkék: konfiguráció, hardver, processzor, pcarena, laptop, online, használt, webshop, új, reklám